Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 11

Vásárhelyi Művészeti Díjra változik a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj elnevezése – döntött a város képviselő-testülete csütörtökön. Az elismerés körül még az év elején robbant ki a balhé, amikor B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc néhai színészóriás özvegye méltatlannak találta az önkormányzat politikai csatározásait a kitüntetés kapcsán.

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta meg a vásárhelyi képviselőtestület csütörtökön, a díszközgyűlés után.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 14

A napirendek előtt Benkő Zsolt képviselő terjesztette be azt a 10+1 pontos javaslatcsomagot, amit a Fidesz helyi szervezete állított össze a városvezetés számára a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. – A településen is jelen van a fertőzés, amit ezek az intézkedések visszaszoríthatnának – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 16

Márki-Zay Péter úgy reagált: a Fidesz által megfogalmazott csomag országos kérdéseket vet fel, nem pedig vásárhelyieket, ugyanis a városi költségvetésben például nincs fedezet arra, hogy ingyen biztosítsanak teszteket, felszereléseket. – Ezeket az államnak kellene megtenni – mondta a politikus. Benkő Zsolt szerint a kormánytól függetlenül a város hozhatna szigorúbb lépéseket a járvánnyal szemben.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 3

Cseri Tamás (Fidesz) azt kifogásolta, hogy az elektronikus szavazórendszer miatt egymáshoz közel ültek a képviselők, ami nem helyes, ugyanis példát kellene mutatniuk a város lakói számára. – Maszkban vagyunk, de ha valamelyikünk beszél, le kell azt vennünk, majd mikor visszaülünk, visszatesszük. Mindezt egymáshoz közel. Mi értelme így ennek? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint egymástól távolabb kellett volna ülniük, és szimpla kézfelnyújtással szavazni.

Vásárhelyi Művészeti Díjra nevezik át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat – hangzott el. A változás azért lép életbe, mert ugye januárban B. Élthes Eszter, Bessenyei özvegye kijelentette: mivel a kitüntetést belevonta az önkormányzat a politikai csatározásaiba, ezért az elismerés alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a településtől. Márki-Zay Péter a közgyűlésen azt mondta, bár szerinte B. Élthes Eszter nem jogosult erre, de a döntésének eleget tesznek.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 10

Szó esett a hónapok óta kedélyeket borzoló „spiclitörvényről” is. A képviselők 9-5 arányban elfogadták a rendelet, valamint az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítását, ami értelmében az önkormányzat a rendőrségi eljárások támogatására, nyomravezetői díjként legfeljebb 100 ezer forintot ajánlhat fel. A „”spiclitörvény” tehát önállóan nem életképes, és nem is sikerült úgy átdolgozni, hogy az legyen, mindössze a szervezeti és működési szabályzat része. Emellett arról határoztak, hogy Civis Honoratus/Honorata (Megbecsült polgár) kitüntetéssel elismerhetik azt, aki a közösség, a vagyon védelme érdekében történt fellépése során veszélyt hárított el, károkozást akadályozott meg vagy kárenyhítést hajtott végre.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 5

Végül civil szervezetek támogatásáról döntött a grémium.

Új nevet kap a Bessenyei-díj Vásárhelyen 13