Régészeti kiállítás nyílik Vásárhelyen

Hol dolgoznak a régészek mostanában? Mi volt az eddigi legérdekesebb lelet? Honnan tudják a régészek, hogy hol kell ásni? – ezekre a kérdésekre ad választ a Tornyai múzeum legújabb időszakos kiállítása, ami szeptember 10-én nyílik meg, és január 10-ig látogatható.

Az „Építés alatt. Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről” című kiállítás a Tornyai János Múzeum koordinálásában zajló, a 2013 és 2019 közötti időszak régészeti feltárások eredményeit mutatja be.

Miklós Péter, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a bemutatott tárgyak nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Vásárhely és térségének régészeti múltját megismerjük. Kifejezett céljuk volt, hogy minél hamarabb létrehozzanak egy ilyen tárlatot, ami még interaktivitást is válthat ki a látogatókból.

Régészeti kiállítás nyílik Vásárhelyen 2

„Az elmúlt két évben a kollégáink 60 hektárnyi területet vizsgáltak régészeti módszertannal, és számos tárgy került a gyűjteményünkbe. Ezek egy része még nincs feldolgozva, de azok, amik jól reprezentálják a város múltjának régészeti korszakait, azok megtalálhatóak ezen a kiállításon” – fogalmazott az igazgató.

Csányi Viktor, régész-muzeológus, a tárlat kurátora kifejtette, hogy a kiállításnak hármas tagolása van. Az első teremben az elmúlt évek legszebb megtalált tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők. Itt olyan tárgyak lesznek kiállítva, amit például az elkerülő út építése kapcsán találtak. A kiállítás többi részében pedig a régészeti módszertant mutatják be, többnyire interaktív módon.

Régészeti kiállítás nyílik Vásárhelyen 3

„Ma már eze a feltárások a kíváncsi szemek elől elzártan folynak, és viszonylag kevés rálátása van egy múzeumi látogatónak arra, hogy hogyan kerültek a tárgyak a kiállítóhelyre” – tette hozzá Csányi Viktor.

A kiállítás szeptember 10-én nyílik meg, és január 10-ig látogatható a Tornyai János Múzeumban.

Régészeti kiállítás nyílik Vásárhelyen 4