Lázár: olyan mintaprogram lesz Mezőhegyesen, amelyből a teljes magyar agrárium profitálhat

Koronavírus-fertőzött a mezőhegyesi ménesbirtok egyik dolgozója. Közvetlen munkatársainak negatív lett a teszteredménye. Szerdán a ménesbirtok középiskolájában is tesztelések kezdődnek – adta hírül a beol.hu.

Lázár János kormánybiztos a vásárhelyi Rádió 7 műsorában jelentette be hétfőn, hogy a ménesbirtok tevékenységi körében is megjelent a vírus. A BEOL úgy értesült, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik munkatársa igazoltan koronavírus-fertőzött, valószínűleg az egyik beszállító által kapta el a betegséget. Közvetlen munkatársait azonnal tesztelték, valamennyi teszt negatív lett, betegségre utaló tünetei sincsenek senkinek.

– A társaság menedzsmentje arról döntött, hogy a tavaszi, szigorú kapcsolattartási rendet visszaállítjuk és fokozott óvatosságra intjük a munkavállalókat, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább. Az őszi betakarítási munkák zajlanak, nem szeretnénk, ha le kellene állítani ezeket a folyamatokat. A céghez közvetlenül kapcsolódik 850 munkavállaló, 300 diák és 500 dolgozó, ráadásul több százan a beruházásokon dolgoznak. Tehát nagy a veszély – nyilatkozta a rádióban Lázár János, majd úgy fogalmazott, tervezik, hogy a ménesbirtok középiskolájában is tesztelnek.

– Felelős munkaadóként védenünk kell a munkavállalóinkat, a diákjainkat – tette hozzá.

– Középiskolánkban hétfőn szolgáltattunk adatokat az intézmény dolgozóiról és az itt tanuló gyerekekről, valamint a felnőttképzésben (tanfolyami képzéseken) résztvevőkről. Szerdán kezdődnek meg a tesztelések, kiterjesztve a ménesbirtok iskolájának valamennyi dolgozójára és tanulójára – tudta meg a lap Tarkó Gábor igazgatótól. Majd 70 településről fogad iskolájuk tanulókat. A legtöbben környékbeli falvakból, városokból járnak be, ugyanakkor 85 kollégistájuk is van, akik távolabbról, több esetben az ország távoli részeiről érkeznek Mezőhegyesre.

A ménesbirtok úgy is, mint iskolafenntartó, elkötelezett abban, hogy garantálja a munkavállalók és az ott tanuló gyerekek biztonságát. Mint fogalmaztak, pánikra nincs ok, de fontos, hogy mindenkit teszteljenek.

A járványügyi helyzethez kapcsolódóan a polgármester is közleményt tett közzé a város hivatalos közösségi oldalán. Pap István Tibor készletellenőrzést tartott a József Attila ÁMK-ban. Mitykó Zsolt megbízott intézményvezetővel áttekintették az intézményegységek számára rendelt tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, a védekezéshez szükséges eszközök mennyiségét, állapotát.

Forrás: beol.hu
Fotó: Archív