Tengerparton, szórakozóhelyen, a fiatalok között terjed drámaian a koronavírus

Már majdnem 27 millió koronavírus-fertőzöttről tudnak világszerte, Európa több országában is drasztikusan nő a betegek száma. Különösen igaz ez azokban a déli államokban, ahol a turisták elárasztották a tengerpartot, és főleg a fiatalok között terjedt tovább a vírus. A legrosszabb helyzet továbbra is Spanyolországban van, miközben az olaszországi helyzetet az illegális migráció súlyosbítja – írja az Origó.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint már 26 millió 522 ezren fertőződtek meg koronavírussal világszerte, a betegségbe több mint 873 ezren haltak bele.

Európában a legrosszabb helyzet továbbra is Spanyolországban van, ahol 498 989 beteget tartanak nyilván a járvány kezdete óta, a halottak száma 29 418. A dél-európai állam sok szempontból kiemelkedik a többi ország közül negatív értelemben: a friss adatok szerint az egész kontinensen náluk a legnagyobb az 1 millió főre vetített fertőzési arány: 10 672.

A szintén katasztrofálisan védekező Svédország áll a második helyen ebben a tekintetben, de ott is bőven 10 ezer alatti ez a szám: 8414. A baloldali spanyol kormány sorozatos hibáinak, az elmulasztott óvintézkedéseknek köszönhetően ennyire drámai a helyzet Spanyolországban.

Pedig a spanyol kormánynak bőven lett volna ideje felkészülni a járványra, ugyanis az első beteget már január végén regisztrálták, ennek ellenére az ország vezetése még február közepén is engedte például észak-olaszországi focimeccsekre utazni az állampolgárait, miközben ott már egyre súlyosabb korlátozásokat vezettek be. Ugyanígy súlyos hiba például az is, hogy Pedro Sánchez kormányfő és kabinetje a világszerte, és így Európában is egyre erősebben terjedő COVID-19 ellenére engedte, sőt még bátorította is az embereket a részvételre a március 8-i, több tízezres feminista vonulásokon.

Az emberek egészségének megóvásában tehát elbukott a szocialista kormány, de a turizmusnak is hasonlóan nagy csapást kellett elszenvednie a gyenge védekezés miatt. A spanyol statisztikai hivatal szeptember eleji adatai szerint az országba 2,5 millió külföldi turista látogatott el idén júliusban, ami 75 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Franciaországban is drámai a helyzet: a friss számok szerint a hatóságok 347 267 megbetegedésről tudnak, és eddig összesen 30 730-an haltak meg. Az ottani, szintén megkésett védekezést a hirtelen kapkodás követte az elmúlt hónapokban. Az ultraliberális kormány a már kontrollálhatatlanná vált terjedést igyekezett olyan alapvető intézkedésekkel lassítani, amit más országok már jóval korábban meghoztak.

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter nyár végén arról beszélt, hogy 38 gócpont van az országban, ezek többnyire olyan helyek, ahol korábban tömegrendezvények voltak. Franciaországban is főleg a tengerparti részeken terjedt a vírus, amit sok külföldi turista is látogat. A romló helyzet ellenére Emmanuel Macron elnök nem tartotta fontosnak az ország újbóli lezárását a turisták elől.

Ahogy egyébként az egészségügyi miniszter sem. Mindez azt jelenti, hogy a francia ultraliberális vezetés teret enged a koronavírus behurcolásának. A  helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a rendőrség nem tudja fenntartani a közrendet, az utcai zavargások, tüntetések és sztrájkok mindennaposak. Ezeken pedig csak tovább terjed a vírus.

Tavasszal, még a járvány kezdetén, szinte sokkolta az embereket az olaszországi járványhelyzet. A baloldali Conte-kormány gyakorlatilag minden területen csődöt mondott a védekezésben, de különösen az egészségügyi eszközök beszerzésében, valamint a kórházi kapacitások kialakításában. Márciusban volt olyan nap, amikor 6500 felett volt a napi új megbetegedések száma, egyes régiókban vesztegzárat kellett bevezetni. A helyzet valamelyest javult ugyan június elejére, ám a turisztikai szezonnal párhuzamosan július végén ismét terjedni kezdett a vírus.

Olaszországban eddig 276 338 koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba, a halálos áldozatok száma 35 534.

Az olasz állapotokon az is ront, hogy a bevándorláspárti Conte-kormány továbbra is korlátok nélkül engedi be az illegális migránsokat. Francesco Boccia regionális ügyekért felelős miniszter még augusztus elején beszélt arról, hogy Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek mintegy negyede – az ő szavaival élve – „külföldi származású”, tehát migráns, vagy migránsok által megfertőzött olasz.

A migrációs nyomás nyár közepén ráadásul már olyan elviselhetetlen volt, hogy a lampedusai politikai vezetők vészhelyzet kihirdetését követelték az olasz kormánytól.

Szicíliában és Lampedusa szigetén ugyanis akkor a jelentések szerint óránként átlagosan egy migránsokat csempésző hajó kötött ki.

Horvátországban augusztus végére-szeptember elejére csúcsokat döntött a napi új fertőzöttek száma, az eddigi legrosszabb adat csütörtökön érkezett, amikor 369 új betegről szereztek tudomást a hatóságok, de ez a szám azóta is 300 fölött van. Eddig összesen 11 739 beteget regisztráltak, és 197-en haltak meg a járvány miatt.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter augusztus közepén már arról beszélt, hogy a terjedés fellángolásának legfőbb oka, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt.

A vírus ugyanis a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A legtöbb beteget rendre a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálják. Utóbbiban augusztus végén új korlátozó intézkedéseket kellett hozni, ennek részeként elrendelték, hogy szeptember 9-ig biztosan kötelező lesz a szájmaszk viselése zárt térben, megtiltották a látogatást az idősotthonokban, és mivel új járványgócok alakultak ki sporteseményeken és edzőtermekben, a sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani, az edzőtermeknek pedig be kellett zárniuk.

Forrás: origo.hu