WHO: Elég koronavírustesztet végez el Magyarország, hatékony a szűrés

Romániában az egészségügyi hatóságok pénteki közlése szerint újabb 1339 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ami csaknem 14 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de több mint tíz százalékkal elmarad a múlt hét közepén feljegyzett negatív rekordtól.

Az országban immár több mint egy hónapja 1200 körül mozog a naponta diagnosztizált fertőzések utóbbi kéthetes átlaga, amely azt mutatja, hogy járvány terjedési üteme egyenletessé vált, és – a tesztek számával magyarázható heti ciklikus hullámzástól eltekintve – nem is gyorsul, de nem lassul jelentős mértékben.

A munkanapokat követő napokon – keddtől szombatig – amikor 22-25 ezer tesztet értékelnek ki, a kéthetes átlagnál több, vasárnap és hétfőn pedig, amikor a hét végén elvégzett feleannyi teszt eredményeit dolgozzák fel, az átlagosnál kevesebb új esetet diagnosztizálnak.

Hasonlóképpen csaknem egy hónapja 7200 körül stagnál a kórházban kezelt koronavírusos fertőzöttek, és 500 körül a súlyos esetek száma. A pénteki jelentés szerint jelenleg 7396 fertőzött van kórházban, közülük 485 intenzív terápián.

Augusztus 14-e óta negyven felett (40-44 között) stabilizálódott a napi halálesetek utóbbi kéthetes átlaga. Pénteken újabb 47 áldozatról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel 3812-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben 92 595 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában.