Csúnyán ráégett Márki-Zayra az úszóklubok egyesítésének mesterterve

A polgármester kétségbeesett magyarázkodásba menekül. Miközben a hód úszós családok példaértékű összezárását követően visszavonulót fúj, még azt is kénytelen beismerni, anno maga kezdeményezte Risztov Éva javadalmazását!

Fejest akart ugrani a vásárhelyi úszóéletbe Márki-Zay Péter, de egy jó kövér fenekes lett belőle! Egyre látványosabb és nyilvánvalóbb: ráégett a polgármesterre a helyi úszóklubok egyesítésének mesterterve, a politikus most közösségi oldalán fújt visszavonulót, és menekült magyarázkodásba.

A politikus szokásához híven erőből igyekezett megoldani az ügyet, és átverni szándékát, az egyik egyesület besározásával színesítve próbálta elérni az egyesítést. Fellépése nem volt mentes a kevéssé burkolt nyomásgyakorlástól sem, amennyiben az úszószövetségi és a helyi, önkormányzati támogatások kérdését is a történet részévé tette.

A Hód Úszó SE közösségét azonban nem sikerült sarokba szorítani. A Hód Úszó SE-s családok, akik évek óta alkotnak erős, szilárd és sikeres közösséget, nemet mondtak a nyomásgyakorlásra, és szembefordultak az egyesületüket megszüntetni akaró törekvésekkel. Hiszen szögezzük le: a konkurens klubba való beolvadás szervezetileg és jogilag is a Hód Úszó SE megszűnését eredményezte volna.

A polgármesteri szándékhoz pedig ezúttal is asszisztált a városházi kommunikációs gőzhenger: a súlyos adófizetői tízmilliókból fenntartott, Márki-Zay által kézi vezérelt lakájsajtó ontotta a beolvadás mellett érvelő cikkeket és riportokat. A nagy erőlködésnek aztán nem csak nyögés lett a vége, de konkrétan összecsinálták magukat a propagandisták.

Mindezen törekvések mellett sajnos – és ez sem meglepő! – hazugságok, féligazságok és személyeskedő lejáratások is képbe kerültek az utóbbi hetek során. Az egyik ilyen történet odáig jutott, hogy maga a polgármester bukott le igen csúnyán. Emlékezetes, nemrég Walterné Böngyik Terézia, a Hód Úszó SE akkori elnökjelöltje, azóta elnöke a közösségi médiában megjelent nyílt levelében feltette a kérdést, igaz-e, hogy – miközben ő társadalmi munkában – Risztov Éva havi 500 ezer forintért vállalta az elnökséget. A kérdésnek aztán a Promenad.hu is igyekezett utánajárni, megkeresve az érintett szereplőket. Azonnal megindult a támadás, Walternét (és persze portálunkat is) habzó szájjal kezdte köpködni a Facebookon Márki-Zay gyűlöletközössége, mémekkel rontottak neki, és gyalázták, hazugsággal vádolták, aki merészelt kérdezni. Kíváncsiak lennénk most a gyűlöletoldal szerkesztői (így Kis Andrea alpolgármester és Márki-Zay vejének) arcára, mikor immár világossá vált, hogy Márki-Zay maga javasolta, kezdeményezte Risztov Éva havi 500 ezres javadalmazását, amihez nem kevés közpénzzel a város is hozzájárult volna/hozzájárulna. Hiszen a kutyaszorítóba került politikus ezt most kénytelen volt elismerni közösségi oldalán heves magyarázkodás közepette!

Itt szögezzük le: portálunk nem híresztelt valótlant, az igazat írtuk meg, miközben levelünkre, megkereséseinkre egyébként a számos konkrét kérdésünkre nem válaszoló Kenéz László HSÚVC-elnök – a klasszikust idézve, mondjuk úgy – „nem bontotta ki az igazság minden részletét”… Várjuk bocsánatkérését!

Olyannyira ráégett tehát Márki-Zayra az egyesítés mesterterve, hogy miután a hód úszós családok összezártak ellene, most visszavonulót kellett fújnia. Friss posztja végén már azt írja, nem akar „igazságot tenni a két egymással évek óta versengő egyesület belügyeiben”. Ez mindenkit bizakodással tölthet el, ezek szerint nem lesz egyoldalú díjemelés a hód úszósoknak az önkormányzat által üzemeltetett uszoda részéről, és senki sem folytat majd bosszúhadjáratot a hód úszós családok ellen.

Bár a polgármester módszerein nem lepődünk meg, a Hód Úszó SE közösségének kiállása reményt adhat a vásárhelyiek számára: itt sem győzhet le mindent és mindenkit a hatalom. Az összetartó, erős közösség – legyen szó akár az úszókról, akár más szerveződésekről, csoportokról – képes megvédeni értékeit. Gratulálunk, Hód Úszó SE!