Letartóztatták Joób Mártont

Harminc nappal meghosszabbították Joób Márton letartóztatását – közölte a Pesti Srácok megkeresésére a Kecskeméti Törvényszék sajtóosztálya. A szegedi szocialista önkormányzati képviselőt, volt országgyűlési képviselőjelöltet július végén vették őrizetbe a NAV nyomozói.

Botka László polgármester bizalmasát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják, hét társával együtt. Mindegyik terheltet őrizetbe vették és letartóztatták. A megalapozott gyanú szerint a politikus ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégei több százmillió forint adót csaltak el. A bűncselekményt bűnszervezetben követték el, egy olyan számlázási láncot kiépítve, amelybe kifejezetten fiktív számlák kiállítására alapított cégeket csatoltak. A lánc alsó szintjén álló cégek egyáltalán nem fizettek adót, volt, hogy adóbevallást sem készítettek. A mai döntés alapján Joób november 30-ig börtönben marad.

A nyomozást a Csongrád Megyei NAV bűnügyi osztálya vezeti és a Csongrád Megyei Főügyészség felügyeli. Összeférhetetlenség miatt azonban a kényszerintézkedésről a Kecskeméti Járásbíróság döntött. Az ügyészségi indítvány szerint Joób és társai öt éven keresztül, fiktív számlázással közel 250 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A btk a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást 20 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Forrás és teljes cikk: pestisracok.hu