Csendes volt a szombat a vásárhelyi belvárosban és a strandon 10

A polgármester egyik videójában azt mondta: a város ígéretet tett rá, hogy átvállalja a vásárhelyi úszósportban szerepet vállaló Risztov Éva javadalmazásának egy részét. Ezek szerint mégis kapott volna pénzt a sportoló, és abban adófizetői forintok is lettek volna. 

Újabb fordulat Risztov Éva díjazásának ügyében! Mint korábban megírtuk, a Hód Úszó SE elnökévé választott Walterné Böngyik Terézia közösségi médiában közzétett nyílt levélében tette fel kérdésként, hogy Risztov Éva olimpiai bajnok havonta félmillió forintért vállalt volna/vállalna/vállalhat vezetői tisztségét a vásárhelyi úszósportban. A Promenad célja az volt, és továbbra is az, hogy utánajárjon ennek a kérdésnek. Korábban éppen ezért e-mailben kerestük meg magát a sportembert és a szóban forgó sportszervezetet is. Az érintett klub, a HSÚVC elnöke, Kenéz László határozottan cáfolta az értesülést, és azt írta: „Kategorikusan visszautasítom még a sejtetését annak, hogy egyesületünknél Risztov Éva bármilyen formában jövedelemhez jutna! Risztov Éva kizárólag társadalmi munkában végzi a vásárhelyi úszósporthoz kapcsolódó munkáját, ahogy az elnökség többi tagja is.”

Értesüléseink szerint ugyanakkor nyáron konkrétan felmerült, hogy Risztov Éva díjazás ellenében vállal vezető szerepet a vásárhelyi úszósportban. Nem teljesen egyértelmű ugyanakkor, hogy pontosan milyen tisztségről van szó, hiszen miközben július 15-én a HSÚVC küldöttgyűlése tiszteletbeli elnöknek választotta őt, addig egykori mestere, Bán Sándor vezetőedző ugyanaznap éjszaka mint a HSÚVC elnökét üdvözölte újra itthon Vásárhelyen.

Maga Márki-Zay beszélt Risztov javadalmazásáról
A városházi propagandamédia pedig azt írta ekkor: „Risztov Éva állna a vásárhelyi úszósport élére”. A másik klub, a (beolvadást végül visszautasító) Hód Úszó SE július 22-én jegyzett közleménye pedig „a tervezett összevont egyesület elnökjelöltje”-ként nevezi meg az olimpiai bajnoknőt.

Azt a verziót, hogy Risztov tehát a tiszteletbeli elnöki feladat után később díjazás ellenében vállal(na) vezető szerepet a vásárhelyi úszósportban: akár a HSÚVC-nél, de pláne akkor, ha a Hód Úszó SE is beolvad a szervezetbe, maga Márki-Zay Péter leplezte le július 19-i videóüzenetében. A polgármester itt azt kérte, ha „véletlenül” a Hód Úszó SE kimarad az egyesülésből, akkor azok az edzők és gyerekek, akik „ezt a Risztov Éva-féle modellt támogatják”, lépjenek át „a Risztov Éva-féle egyesületbe”. Szó szerint úgy fogalmazott: „Risztov Évának A JAVADALMAZÁSÁNAK egy részét a város átvállalja, erre ígéretet tettünk”. 

Nulla forintból pedig nem lehet részt vállalni. A polgármester kijelentése alapján az is kiderült: az önkormányzat adófizetői forintokból tervezte támogatni az olimpiai bajnok szerepvállalását.

 

Az ügyben ezért pénteken ismét megkerestük Kenéz Lászlót, a HSÚVC elnökét, hogy segítsen összerakni a mozaikkockákat, pontosítani a részleteket. Arról érdeklődtünk Márki-Zay fenti nyilatkozatának tükrében:

„Meg tudja-e erősíteni, hogy a tervek szerint a későbbiekben díjazás ellenében látott volna el feladatot Risztov Éva a vásárhelyi úszósportban, illetve a HSÚVC-nél?
Ha igen, pontosan milyen tisztséghez kapcsolódott volna, és mekkora mértékű lett volna a díjazása?
Jelen állás szerint – miután nem valósult meg a két helyi úszóklub egyesülése – a tiszteletbeli elnökségen kívül Risztov Éva fog-e ellátni egyéb tisztséget, feladatot a HSÚVC-nél? Ha igen, mikortól, milyen formában és mekkora díjazásért?”

A sportvezető újabb válaszában azt írta: „Nálunk a kategórikus NEM, tényleg nemet jelent. Magyarra lefordítva senki nem kap semmilyen juttatást, mert elnökségi tag.” Érdekes azonban, hogy a kategórikus nemmel csak a jelenlegi helyzetről beszél, arra, hogy a korábbi tervek szerint később sor került volna a díjazásra, sajnos nem reagált, és Márki-Zay fenti nyilatkozatát sem kommentálta…

Végezetül, szeretnénk kiemelni, hogy elismerjük és tiszteljük Risztov Éva teljesítményét, és még abban sem látunk feltétlenül kivetnivalót, ha a HSÚVC elnöki feladataiért, vagy a Vásárhelyen végzett munkájáért javadalmazást kapna. Amit viszont nem tartunk elfogadhatónak az a titkolózás, a hazudozás, a vádaskodás, a személyeskedés, de leginkább: a fenyegetőzés. Hogy miről beszélünk? Szerkesztőségünk minden alkalommal tisztelettel fordult kérdéseivel Kenéz Lászlóhoz, minden esetben lehetőséget adva az elnöknek, hogy válaszoljon még a cikk megjelenése előtt. Alább – csak a tisztánlátás végett – közöljük legutóbbi levelét.

Tisztelt Névtelen Szerkesztőség! Nálunk a kategórikus NEM, tényleg nemet  jelent. Magyarra lefordítva senki nem kap semmilyen juttatást, mert elnökségi tag. Ha lehet, pontosan fogalmazzanak! Óriási szégyen Önökre és az olvasói leveleket írokra nézve, hogy egy ország elismert sportolóját, akit a másik egyesület hívott ide, azok támadják, akik vele  fotózkodtak vagy felhasználták ismertségét. Pontosabban visszaélnek vele. Kérem, hogy levelem teljes terjedelemben, még hamis állításaik előtt jelentessék meg. Végezetül felkérem a névtelen levélírót, hogy legközelebb Dr. HAMVAS ÖDÖN társadalmi elnökünket keresse. Tudomásom szerint Hamvas úr jövő héten tájékoztatja az érdeklödőket.

Üdvözlettel:

Kenéz László

NICS HSÚVC