Márki-Zay Canossa-járása: végleg behódolt Gyurcsánynak

Belebukott a kétkulacsos kommunikációba: egyszerre tett hűségesküt a DK-elnöknek és lengette be a bukott miniszterelnök HELYETT annak háttérbe vonulását. Gyurcsány közvetlen szövetségesei és hívei azonban megüzenték: főnökük MARAD – mi az, hogy, nagyon is! –; és VEZETŐJE, alakító tényezője lesz a magyar politikának. A csuklóztatott Márki-Zay számára nem maradt más, mint a meghunyászkodós meakulpázás: politikai hátraarcot csinált, és totálisan behódolt Gyurcsány Ferencnek!

Nincs új a nap alatt: az elmúlt másfél hét politikai történései és fejleményei azt mutatják, miközben városa működtetését és fejlesztését elhanyagolja, Márki-Zay Péter polgármester számára mindent felülír az országos politikai küldetés: a Demokratikus Koalíció budapesti vezetőivel történő egyeztetés és a Gyurcsány Ferenccel való összemelegedés – mutatott rá a szikáncsi dzsumbujban tartott szerdai sajtótájékoztatóján Benkő Zsolt városi képviselő.

Nem véletlen a hatalmas igyekezet és az, hogy Márki-Zay széles politikai nyelvcsapásokkal közelít Gyurcsányhoz: csúfosan megbukott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének kétkulacsos kommunikációja. Mint legutóbbi elemzésünkben bemutattuk, a vásárhelyi politikus egyrészről felmagasztalta a bukott miniszterelnök politikai tehetségét, és hűségesküt tett neki – más megfogalmazás szerint „politikai szerelmet vallott” –, másrészről ugyanakkor tulajdonképpen Gyurcsány HELYETT belengette annak közéleti háttérbe, sőt: akár visszavonulását. (Hivatkozva egy állítólagos magánbeszélgetésre, amit Fekete-Győr András Momentum-elnök tolmácsolt a Blikk bulvárlapon keresztül…)

„Örökké hálás leszek” Gyurcsány Ferencnek – írta többek között annak kapcsán, hogy tehát a Blikk szerint Fekete-Győr szerint egy állítólagos magánbeszélgetés szerint Gyurcsány állítólag megígérte, hogy – ha 2022-ben győz a balliberális összefogás – nem vállal kormánytagságot, közjogi méltóságot, nem lesz az ellenzék vezetője.

A DK vezető politikusai és támogatói azonban legott egyértelművé tették, nem eszik olyan forrón a kását: „lósz…t, mama”, dehogynem!

„Nem árt tisztázni pár dolgot. Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja. […] Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében” – jelentette be ellentmondást nem tűrően Vadai Ágnes alelnök.

„Tegyük tisztába a dolgokat. Gyurcsány marad!” – csatlakozott a felvilágosításhoz Arató Gergely frakcióvezető-helyettes, elnökségi tag.

„Zárjuk le ezt a gyerekes beszélgetést!” – intette csendre az okoskodókat végül maga a DK-elnök. Összevonta a szemöldökét a gazdi, és mint jól nevelt ebek, úgy ültek el az ellenzéki megmondóemberek. Avagy nyomban becsicskultak a balliberális műanyag forradalmárok. Márki-Zay is meghunyászkodott, megígérte, hogy elhallgat: fullba tolta a Canossa-járást a közösségi médiában, posztjaiban és kommentjeiben totálisan behódolt Gyurcsánynak és hangoskodó híveinek.

Előbb Gyurcsány „önzetlenségéről” értekezve Szent István-i magasságokba(!) emelte a DK elnökét, az államalapító királyt idézve írt róla: „Semmi sem emel fel, csakis az alázat”, s MAGASZTALTA „döntését”, miszerint nem lesz az ellenzék vezetője 2022-ben. Nem sokkal később viszont már „bűneit” szánva-bánva kinyilatkoztatta: „ALÁZATTAL belátom, hogy bejegyzésem nem érte el egyetlen célját, azaz hogy a DK hozzászólói is elfogadják az ellenzéken belüli eltérő véleményeket. Megértésüket köszönöm, ELNÖK ÚR DÖNTÉSÉT TÖBBÉ NEM FOGOM KOMMENTÁLNI. Csak együtt és csak ALÁZATTAL győzhetünk” (kiemelések tőlünk).

Az alázat tehát kulcsszóvá vált: a csuklóztatott Márki-Zay többször kiemelte, alázatos lesz. Még DK-s polgármesterekkel (Tóth József, Németh Angéla, Kiss László, Szaniszló Sándor) is közös fotózkodást rittyentett Budapesten, hogy bizonyítsa elkötelezettségét, ha tetszik: alázatát.

Legfőbb ideje hát, hogy újrafogalmazzuk Tamás Gáspár Miklós 1989-es tételét, mert a jelek szerint: áljobboldali kaméleonból igenis lehet gyurcsányista szalonna!

Borítókép: budapesti pózolás DK-s polgármesterekkel. Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter