Nincs lehetetlen: tízből kilencszer állt dobogón a "spártai sportoló" 4

Három éve még közel 150 kilogramm volt a vásárhelyi Varga Mihály, aki akkor eldöntötte: gyökeresen megváltoztatja az életét. A most 35 éves férfi immár fele annyi súlyú, és szeretne eljutni a terepakadályfutó, azaz a Spartan Race világbajnokságra. A fiatalember idén tíz versenyből kilencszer állhatott dobogóra. Interjú!

– Folyamatosan indul a Spartan Race futamain, amiken jobbnál jobb eredményeket ér el. Mit lehet tudni erről a versenysorozatról, milyen feladatokat kell végrehajtani?

– A Spartan Race egy terepakadályfutó verseny, ami egyre népszerűbb az egész világon. Hegyi terepen zajlik különböző szintkülönbségekkel és sok nehezítő tényezővel. Három fajta távon szoktam indulni: sprint, super es beast. A sprint táv hat kilométer húsz akadállyal, a super tíz huszonöttel, míg a beast huszonegy több mint harminccal! Egyik nagy akadály a természeti terep adottságok és sokszor az időjárás. A mesterséges akadályok pedig például kötélmászás, szögesdrót alatti kúszás, úszás, palánkokon átmászás, zsákcipelés, dárdadobás, egyensúlyozás, majomlétra.

Nincs lehetetlen: tízből kilencszer állt dobogón a "spártai sportoló" 6

– Mikor és miért kezdett el aktívan sportolni, versenyekre járni?

– A sportolást körülbelül 3 éve kezdtem, azelőtt maximum iskolában tornáztam. Nagy súlyfeleslegem volt és egészségtelenül éltem, ezért úgy döntöttem, ennek véget kell vetni, ez így nem mehet tovább, mert teljesen tönkre megyek. Majdnem 150 kilogramm voltam, míg jelenleg 75 kiló a versenysúlyom! A Spartan Racet pedig azért kezdtem, mert bizonyítani akartam magamnak és a szeretteimnek, hogy képes vagyok a fotelből felkelve sportolóvá válni. Nincs lehetetlen!

– Melyik eredményeire a legbüszkébb?

– Legbüszkébb a Spartan Race CEU Közép-Európai Regionális Bajnokság korosztályos 2. helyezésemre vagyok, és emellett persze a többi első, második és harmadik helyezéseimre is. Idén tíz versenyen indultam, ebből kilencszer dobogón álltam!

Nincs lehetetlen: tízből kilencszer állt dobogón a "spártai sportoló" 2

– Mik a további céljai?

– További céljaim a világbajnokságon való indulás lenne korosztályomban, és az Európa Bajnokság. Ehhez viszont támogatókra lenne szükségem, amire a mai világ helyzetében nem sok esélyt látok. Ennek ellenére bízok a vásárhelyi nagyobb vállalkozókban, cégekben, illetve város általi támogatásban.

– Mivel foglalkozik a mindennapokban?

– A sportot munka mellett végzem, autószerelő vállalkozóként dolgozom, és a hétköznapjaimba szorítom bele a mindennapi kemény edzéseket.

Nincs lehetetlen: tízből kilencszer állt dobogón a "spártai sportoló" 7

– Tud-e más vásárhelyiről, aki indul Spartan Racen?

– Van néhány vásárhelyi, de ők javarészt hobbi szinten űzik ezt.

– Bárki el tud jutni erre a szintre, vagy külön adottságokra van szükség?

– Erre a szintre el lehet jutni, ahogy én is eljutottam, de rendkívül sok munka és lemondás, edzés kell hozzá, amit sokan el sem tudnak képzelni. Hajnali edzésekre vagy akár késő este, esőben, fagyban tűző melegben is szükség van tréningekre. Nyilván a testi adottságok is számítanak, meg a kitartás, hogy hosszú távon fejben mennyire erős valaki.

– Támogatókat keres. Miért érheti meg egy magánszemélynek vagy egy vállalkozásnak, ha támogatja Önt?

– A támogatókat közzé tenném internetes felületeken, illetve a versenyeimen a mezemre, ruházatomra felkerülnének. Természetesen interjúkban is megemlíteném őket.

Nincs lehetetlen: tízből kilencszer állt dobogón a "spártai sportoló" 3

– Kik segítették eddigi útján?

– A szüleim biztatása mellett leginkább párom, Márta Zsuzsanna segített lélekben, és elkísért edzéseimre, beállított étkezéseim elkészítésében. Neki köszönhetem a legtöbbet, nélküle nem menne! Ezen felül megemlíteném futóedzőmet, Szöllősi Renátót, akivel közösen dolgozunk a fejlődésemért, az edzőtermi támogatást pedig a Relax Fitnessnek, Némethné Tasi Andreának köszönhetem.

A következő alkalom, amire készülök, a cseh Liberecben lesz, két verseny ugyanazon a napon: egy sprint és egy super táv.