Márki-Zay és a balos pártok is kitartanak a judapestező jobbikos mellett

Megosztja a balliberális oldalt a botrányos, antiszemita közös ellenzéki jelölt, ám a pártok kitartanak a judapestező Bíró László mellett, és kiderült: Gyurcsánynak sincs baja a rasszista jobbikossal – írja a Magyar Hírlap. Bíró László a Mindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth Körének egyik aktív helyi tagja, akinek Márki-Zay Péter is részt vett a bemutatásán.

„Na, megvéditek végre valamikor, judapesti pártközpontok a tetűcsúszdás zsidókat is? Ha már szivárványos és szolidaritási hetet tartottatok, ami tényleg nagyon fontos és helyesen tettétek. Ez azonban kötelez más irányba is” – fakadt ki Facebook-bejegyzésében az ismert balliberális elemző, Somogyi Zoltán, reagálva az ellenzéki pártok által támogatott, a szerencsi időközi választáson induló jobbikos Bíró László korábbi antiszemita megnyilvánulásaira, illetve arra, hogy a botrány ellenére a baloldal kitart a jelölt mellett. A Magyar Hírlap megírta: Bíró többek között „Judapestként” emlegette Budapestet, valamint a szerencsi és környéki szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúszdásoknak” nevezte.

Az újság lapzártáig sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem a DK, sem az MSZP, sem a Momentum nem határolódott el Bírótól. Sőt. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor szerint „őszinte bocsánatkérést hallottunk” Bíró részéről. Bár bírálta, ám kiállt a jelölt mellett Márki-Zay Péter is. Korábban elítélte azonban a jobbikos politikust a volt MSZP-s Szanyi Tibor mellett Setét Jenő roma aktivista, aki szerint Bíró László egyértelműen rasszista, miután azt is mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni.

Jakab Péter Jobbik-elnök még pénteken azzal riogatott, hogy a Fidesz kizáratná az ellenzéket a szerencsi időköziből, holott Bíró elindulhat, sőt a többi baloldali párt jelölő szervezetként is támogathatja a politikust. A kormánypárt valóban megtámadta a Jobbik mint jelölő szervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál, miután a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat. Csakhogy ettől még a jelölt gond nélkül részt vehet a választáson.

Gyurcsány Ferenc vasárnap, nem említve a konkrét esetet, a baloldal 2022-es esélyeiről szólva közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Fogunk hibázni. Ellenzékben és kormányon is. Mert emberek vagyunk. De ha értjük és védjük egymást, akkor sikerülhet. Ez a dolgunk. Semmi más nem fontos.”

Forrás és fotó: magyarhirlap.hu