Makó példát mutat: tagadásból nem lehet várost építeni

A város fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy ne tegyen különbséget baloldali és jobboldali értékteremtők között – hangsúlyozta Lázár János az augusztus 20.-i ünnepségen. Ebben Buzás Péter és Rója István érdemeinek elismerésével Makó nagyot lépett előre.

“Értékteremtőket” köszöntöttek, és ismertek el az államalapításhoz kapcsolódó városi ünnepségen Makón. Dr. Tiszlavicz László, Gáspárovics János, Buzás Péter és Rója István munkájának elismerése mellett azonban más miatt is vastag betűkkel írhatja be magát a 2020-as év a város történelmébe, utóbbi két köszöntöttről ugyanis mindenki tudja: baloldali szemléletű közéleti szereplők.

Ma Magyarországon nem igazán jellemző, hogy a politikai oldalak nem egymással harcolnak, hanem elismerik egymás eredményeit, erre mutatott rá Lázár János is, amikor beszédében arra hívta fel a figyelmet: tagadásból nem lehet várost építeni.

– Hányan képesek ma értéket teremteni Magyarországon? Itt vagyunk csak igazán bajban. Ezért nem tehetünk különbséget baloldali, vagy jobboldali értékteremtők között, és ezért kell ennek a közösségnek megbecsülnie minden értékteremtőt, pártállástól és politikai hovatartozástól függetlenül. – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

Makó példát mutat: tagadásból nem lehet várost építeni 2

Ezen nagyon sok múlik, mint Lázár János fogalmazott: az a város, amely tagadásra épül, vesztes város lesz, az a város viszont, amely értékeket teremt, győztes. Az, hogy Makó botrányok nélkül, csendben fejlődik, a politikus szerint leginkább annak köszönhető, hogy itt a városvezetők az elmúlt évtizedekben “előbb voltak makóiak, mint emeszpések vagy fideszesek”.

Ez pedig azt hozta magával, hogy a politikai vetésforgó változásai sosem az elődök munkájának a megtagadását, hanem a folytatását és gyarapítását hozták. Van munka, és van teljesítmény, amit el lehet ismerni – ahogyan a képviselő is kiemelte.

Makó példát mutat: tagadásból nem lehet várost építeni 3

Éppen ezért több is mint gesztus Buzás Péter és Rója István munkájának elismerése. Pédamutatás és üzenet is egyben. Amelynek fontosságát csak erősíti, hogy az idei augusztus 20.-ra utalva Farkas Éva Erzsébet is kiemelte beszédében: mérföldkő lehet ez a találkozás a város fejlődése érdekében tett kiengesztelődés útján, hiszen Sánta Sándorral kiegészülve hosszú évek óta ez volt az első alkalom, hogy a rendszerváltás utáni 3 polgármester egyszerre, egy időben, egy helyen találkozott, együtt ünnepelt.

Nagy Szabolcs
Makó Híradó