Megérkezett Csülök, az első szegedi orrszarvú

Csülök, a Nyíregyházi Állatpark fiatal indiai orrszarvú bikája kedd reggel hagyhatta el a speciálisan számára kialakított szállítóládát, és foglalta el elsőként a Szegedi Vadaspark orrszarvú házát, amely az elefántok érkezése óta a legjelentősebb vadasparki fejlesztés. Az elkövetkezendő napokban az új környezetéhez szoktatják az ifjú vastagbőrűt, hogy augusztus 30-án már a látogatók is megtekinthessék a külső kifutójában.

Igazi szenzáció volt, mikor 2018. szeptember 26-án megszületett hazánkban az első indiai orrszarvú a Nyíregyházi Állatparkban. Ritka szerencse, hogy nem külföldi állatkerteseknek kell megtanulniuk Csülök bonyolult kiejtését, hanem a fajmentő tenyészprogram (EEP) hozzájárulásával itthon maradhatott.

Egy ilyen nehéz és erős állat szállítása nem egyszerű feladat, amit megkönnyíthet, ha sikerül együttműködni az állattal. A nyíregyházi kollégák szakértelmét dicséri, hogy sikeresen tréningezték a fiatal orrszarvút a szállításhoz, aki így félelem nélkül ment be a szállítóládába, és jól viselte a hosszabb ideig tartó éjszakai utat. Tréningjét Szegeden is folytatják, amely egyrészt a gondozását könnyíti meg, másrészt elfoglaltságot is jelent számára.

Az orrszarvúház és kifutó az ázsiai elefántok komplexuma mellett épült fel, kialakításában ahhoz kapcsolódik, igyekeztek Dél-Ázsia építészetét is megjeleníteni. A házhoz, amelybe betekintve télen is megnézhetjük az orrszarvúkat, természetszerű kifutók is tartoznak, egy nagyobb és egy kisebb, ha a későbbiekben esetleg valamilyen oknál fogva el kell különíteni az állatokat.

Megérkezett Csülök, az első szegedi orrszarvú 1

Bár most két fiatal hím orrszarvúval kezdenek a vadasparkban (a másik ősszel fog érkezni az angliai Chesterből), hosszabb távon, egyeztetve a fajmentő tenyészprogrammal, szaporítani is kívánják a fajt, az egyik ivaréretté váló hímet nőstényre cserélve.

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén (leginkább Assam tartományban) az intenzív vadászatuk miatt. Az aktív védelemnek köszönhetően szépen gyarapodott a számuk, ma már 2000-nél is több egyede járja a vadont.

Forrás és fotók: zooszeged.hu