Nagy Gyöngyi előadás 8

Slachta Margit, Magyarország első női képviselőjének életútját ismertette Nagy Gyöngyi kedd délután a Vásárhelyi Történelmi Kör XIII. Történettudományi Találkozóján. A Mátyás utcai Olvasókörben elhangzott: a néhai politikushölgy száz évvel ezelőtt jutott be a Parlamentbe, azonban még a mai kor embere is tanulhat tőle krisztusi igazságokat.

– Azért Slachta Margitot választottam témaként, mert száz éve, 1920-ban került be első magyar nőként a parlamentbe. Ugyan márciusban jutott be, azonban úgy gondolom, a szellemi örökségével egész évben érdemes foglalkozni – vezette fel az előadását Nagy Gyöngyi.

Nagy Gyöngyi előadás 5

A történész hozzátette, ez akkoriban nagyon különlegesnek számított, ugyanis csak két évvel korábban, 1918-ban kaptak a hölgyek választójogot hazánkban. Ennek ellenére már a kampánya során érték minden oldalról támadások, így semmivel sem bántak vele kíméletesebben, mint a férfi politikusokkal.

Slachta Margitot 36 éves korában választották képviselőnek, a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja színeiben. Identitása mellett mindvégig kiállt: szociális misszió, nővérszervezet tagja volt, és mélyen vallásos, keresztény életvitel jellemezte.

Nagy Gyöngyi előadás 4

– A szociális munka iránt köteleződött el, Isten és az emberszolgálat jegyében tevékenykedett. Igazságos és kíméletlenül kritikus volt, ezért nem kedvelték, sőt, 1922-ben már nem is engedték, hogy induljon a következő nemzetgyűlési választáson – fejtette ki Nagy Gyöngyi.

Az előadó azt is megemlítette, hogy Slachta Margit rendtársaival a vészkorszakban, 1944-45-ben mintegy ezer zsidót mentett meg. – Egész életében a krisztusi igazságok útján járt, ezért még ma is tanulhatunk tőle istenhitet, illetve ember- és munkaszeretet. Még ma is csodabogárként tekintenek rá, hogy első nőként, szerzetesként lett a Parlament tagja, azonban vannak olyan közösségek, akik fontosnak tartják a szellemiségének a megőrzését. Kivételes ember volt – hangsúlyozta a történész.

Nagy Gyöngyi előadás 9

Slachta Margit 1974. január 6-án, 89 évesen hunyt el.

Nagy Gyöngyi előadás Nagy Gyöngyi előadás 1 Nagy Gyöngyi előadás 2 Nagy Gyöngyi előadás 10