Márki-Zay Péter hűségesküt tett Gyurcsány Ferencnek 3

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint Gyurcsány egy „értelmes, okos ember”, aki „józan önmérsékletet tanúsított, áldozatot hozott” az ellenzék 2022-es győzelme érdekében. Márki-Zay kinyilatkoztatta: többet senki sem támadhatja a balliberális összeborulást azért, mert összefekszik a bukott miniszterelnökkel, a DK vezetőjével.

Végleg összenőtt, ami összetartozik: vasárnapi Facebook-prédikációjában Márki-Zay Péter politikai hűségesküt tett Gyurcsány Ferencnek. Annak a balliberális politikusnak, akinek rossz emlékű kormányzása egy szétlopott, eladósított, tönkretett, lelkileg is megtépázott országot, egy szétszakított nemzetet (2004, népszavazás a kettős állampolgárságról) örökített az utókorra: a 2006-os tüntetések vérbe fojtásával, a meghamisított költségvetési adatokkal, a permanens hazudozással és a trükkök százaival. Márki-Zaynak azonban az országos politikai hatalomért semmi sem drága, vagy ha tetszik: semmi sem büdös, immár nyíltan meghirdette, hogy semmi kifogása a Gyurcsánnyal való összefogás ellen, sőt! Mi az, hogy, nagyon is!

A szívhez szóló szép üzenet előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc ÁLLÍTÓLAG Fekete-Győr András Momentum-elnök SZERINT a Blikk bulvárlap ÉRTELMEZÉSÉBEN egy MAGÁNBESZÉLGETÉS SORÁN „megígérte, hogy a jövőben nem fog közjogi tisztséget vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni”. Mondta ezt – állítólag, Fekete-Győr és a Blikk szerint – az a Gyurcsány, aki nem kevés balliberális politikust, riválist vert már át szemrebbenés nélkül a palánkon Medgyessy Pétertől kezdve Botka Lászlón át Karácsony Gergelyig, és aki a saját feleségéből csinálta meg a (családi) pártja európai és honi arcát, és akiről legalábbis Őszöd óta tudjuk, hazudik „reggel, éjjel meg este”.

Nos, a városa ügyeinek intézése helyett egyre görcsösebben nagypolitikai pozícióért kapaszkodó és csörtető, a balliberális országos sajtóban haknizó és vidéki performaszokon celebeskedő Márki-Zay élő igehirdetésében „óriási és történelmi jelentőségűnek” minősítette Gyurcsány – állítólagos – bejelentését, azaz a Blikk-cikket, ami szerinte azt is bizonyítja: nem Gyurcsány a balliberális ellenzék vezére, vezetője. Még szerencse, hogy a magyarok amúgy hajlamosak a szemüknek hinni, nem az ellenzéknek vagy médiájának, így pontosan tisztában vannak vele, hogy a baloldalon hosszú évek óta ki keveri a kártyát, ki osztja a lapokat, azaz ki a megkerülhetetlen „keresztapa”…

Márki-Zay Péter hűségesküt tett Gyurcsány Ferencnek

Márki-Zay arról beszélt, mostantól kezdve a Fidesz nem támadhatja őt vagy bármilyen ellenzéki pártot, politikust azért, hogy összefog Gyurcsánnyal, mert „a korlátolt embereknek (sic!), akik csak azt látják, hogy Orbán vagy Gyurcsány, be fogjuk bizonyítani, hogy nem az az alternatíva, hogy Orbán vagy Gyurcsány, hanem tolvajok vagy becsületes magyar emberek”. Hozzátette, többet azért nem hajlandó szégyenkezni vagy magyarázkodni a Gyurcsánnyal való összefekvés miatt, mert a Fidesz tíz év alatt nem számoltatta el a DK-elnök korábbi kormányait, semmilyen visszaélést, korrupciót nem tudtak Gyurcsányra vagy az általa vezetett kabinetekre bizonyítani. „Amíg a Fidesz nem tudja bebizonyítani, hogy Gyurcsány Ferenc korrupt, addig semmi jogalapja nincs annak támadására, hogy bárki összefog vele, mert minden tisztességes magyar emberrel együttműködik a teljes ellenzék” – magyarázta.

Azt is megjegyezte, hiába szomorkodnak a DK-hívők, Gyurcsány Ferenccel nem lenne lehetséges leváltani a Fidesz-kormányt, „sőt, sokak szerint már Dobrev Klára is ezt a veszélyt hordozza magában”. Mint mondta, a 2022-es balliberális győzelemhez „egy olyan teljes ellenzéki összefogás kell, amit semmiképpen nem Gyurcsány Ferenc vezet”. Márki-Zay szerint ezt Gyurcsány „pontosan tudja, értelmes okos emberről van szó; ő ezt belátta, a közös ellenzéki győzelem érdekében józan önmérsékletet tanúsított, egy áldozatot hozott, azt lehet mondani”. Úgy összegzett és többször aláhúzta: mostantól kezdve az ellenzéket tehát nem támadhatja a Fidesz amiatt, hogy összefognak Gyurcsánnyal, mert egyrészt a Fidesz nem bizonyított rá korrupciót, másrészt nem ő az ellenzék vezetője. Hangsúlyozta: el kell fogadni a teljes ellenzéki összefogást gyurcsányostól, mert „ha nem fogunk össze, minden tisztességes ember”, akkor szerinte „Orbán Viktor örökre a nyakunkon marad, örökre lopni fog, és mi pedig a gyermekeinkkel, a családjainkkal attól retteghetünk, hogy mikor visznek, rabosítanak el azért, mert el mertük mondani az igazat egy Facebook-posztban”.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

A korábbi kormányfő „háttérbe vonulásával, visszavonulójával” kapcsolatos Márki-Zay-örömujjongást kőkeményen árnyalja, hogy Vadai Ágnes, a DK alelnöke vasárnap este közösségi oldalán leszögezte: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében! Sőt, Rákosi szellemét megidézve odabömbölte a Gyurcsány-mentesítésben reménykedő ellenzéki összeborulóknak: aki Gyurcsány ellen van, az a Fidesz mellett van (kvázi áruló).

„Nem árt tisztázni pár dolgot. Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja. A semmiből, hatalmas ellenszéllel dacolva építette velünk együtt fel az ellenzék legerősebb pártját. Többet tett az Orbán rendszer leváltásáért, mint bárki az ellenzéki oldalon. A Fidesz és Orbán politikailag meg akarják ölni. Nem is titkolják. Akik a mi oldalunkon eddig vele szemben határozták meg önmagukat, mind elbuktak. Soroljam a neveket? Hogy pár napja megállapodtunk a közös indulásról, abban neki kulcsszerepe volt. Tudom, mert ott voltam. Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van. Hogy a DK elnöke most nem kíván miniszterelnök vagy kormánytag lenni, azzal a közös ügy iránti elkötelezettségét bizonyítja; aki meg ezt úgy mondja el, hogy Gyurcsány visszavonul, az meg az ellenkezőjét. Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében. És meg fogja találni a módját. Tudom. Mert ismerem” – üzente meg valamennyi ellenzéki politikusnak a Gyurcsány-párt egyik meghatározó vezetője, parlamenti képviselője.

Maga Gyurcsány egyébként korábban többször is beszélt róla nyilvánosan, hogy – jelen állás szerint – nem lesz tagja a 2022 utáni kormánynak, amennyiben győz az ellenzék, de azt is világossá tette, hogy meghatározó politikai szerepre törekszik. Az ATV február 10-i Egyenes beszédében úgy fogalmazott: „az egyik legalázatosabb és legbátrabb támogatója leszek a következő kormánynak, amelynek nem leszek tagja, minden bizonnyal”. Ugyanakkor hozzáfűzte: „minden bizonnyal az a párt, amit én vezetek, az egyik legfontosabb politikai tényezője lesz a következő kormánynak, erre viszont nagyon erőteljes ambícióim vannak”. Itt persze már ki is bújt a szög a zsákból, mert nem tagadta: pártelnökként komoly hatással akar lenni a balliberális kormányzásra: „attól tartok, hogy igen, de szerintem ez jó lesz Magyarországnak” – mondta erről.

Vagyis bárki bármit állít vagy hisz: Gyurcsány (és Gyurcsányné) nem vész el. Legfeljebb, azaz legfeljebb átalakul…

Fotók: Facebook/Márki-Zay Péter, MTI, Promenad-archív