Az önkormányzat 1 évig tervezett 3 gyalogátkelőt– átadták az okos zebrát

2,8 millió forintért készült el az az okos zebra, amit szerda délután adtak át a Tóalj utca – Szentkirályi utca kereszteződésénél. A nemzeti színű szalagot aranyozott ollókkal vágták át, átadva ezzel a zebrát a gyalogosoknak.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy a városban 3 új gyalogátkelőhely létesült, amik tervezése több mint 1 évbe tellett. „Nem is tudják elképzelni, hogy mennyi komoly tervezési munka és költség előz meg 1-1 új gyalogátkelőhely létesítését” – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat 1 évig tervezett 3 gyalogátkelőt– átadták az okos zebrát 1

Okos zebrából eddig csak egyet telepítettek, és azért választották a Tóalj utcai zebra „felokosítását”, mert több oktatási- és egyéb intézmény található a környéken. Az okos zebra 2 794 000 forintból épült meg, aminek a felét az önkormányzat, felét a Generali a Biztonságért Alapítvány állta.

Hudacsek Csilla, Generali Biztosító Zrt. Kelet-Magyarországi Régió Értékesítési Igazgatója kifejtette, hogy ebben az évben25 millió forintot költenek okos zebrák telepítésére. Országosan már 30 ilyen zebrát adtak át, és a továbbiakban is támogatni kívánják a biztonságos gyalogátkelőhelyek létesítését.

Az önkormányzat 1 évig tervezett 3 gyalogátkelőt– átadták az okos zebrát 2

A kamerák érzékelik, amikor a gyalogos lelép az úttestre, és ilyenkor a prizmák elkezdenek villogni, figyelmeztetve ezzel az autósokat arra, hogy gyalogos van az úton.

Az önkormányzat 1 évig tervezett 3 gyalogátkelőt– átadták az okos zebrát 4

A meghívott vendégek között szerepelt továbbá Bánfi Balázs, címzetes rendőr alezredes, Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott osztályvezetője, láthatóan készült is a megnyitóra, azonban nem kapta meg a szót Márki-Zay Pétertől.

Az önkormányzat 1 évig tervezett 3 gyalogátkelőt– átadták az okos zebrát 3

Fotók: Gémes Sándor