Horthy Miklós kormányzóvá választására emlékeztek Pintér Istvánnal 3

Augusztus 16-23. között a Mátyás utcai Olvasókör támogatásával rendezik meg a a Vásárhelyi Történettudományi Találkozót – tájékoztatta portálunkat Pintér István. 

Az ország számos részéről érkeznek előadók a legkülönbözőbb történelmi kérdések megvitatására. Középkori, újkori, jelenkori kérdésekről tanácskoznak, ill. nyelvészeti előadások is szerepelnek a programban. Amennyiben a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület vásárhelyi asztaltársaságának tevékenységét is beleszámítjuk, akkor kb. a 2000-es évek eleje óta tart ez az országban is egyedülálló tudományos rendezvény.

Ez a szervezet, ill. a Vásárhelyi Történelmi Kör volt az először, amelyik a 100-150-200 stb. éves évfordulókra megemlékezett a városban. A helytörténettől kezdve, az őstörténet, régészet, néprajzon át az országos történelemig, a legkülönbözőbb témájú előadások hangzottak el. Itt az előadóknak délben, ill. délután a legkülönbözőbb kérdéseket is fel lehet tenni, amire természetesen válaszolnak.

A Vásárhelyi Történettudományi Találkozó szervezői, szakmai felelősei és előadói, Dani Pál, Pintér István, Szabó Pál történészek. A mostani találkozóra a biztonsági intézkedések maximális betartásával kerül sor. A részletes program augusztus 16-17-én, az előadások helyszínén (Mátyás utca 7.) átvehető. Minden szakembert, történelem iránt érdeklődő diákot és felnőttet várnak a szervezők.

Fotó: archív