Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Az egyéni választókörzetekben a Jobbik az baloldali összefogás részeként indulna, és közös – feltehetően szintén baloldali – miniszterelnök-jelölt állításába is belemennének Jakab Péter pártelnök Facebook-bejegyzése szerint – írja a Magyar Hírlap. 

A Jobbik amellett tette le a garast, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t is magában foglaló ellenzéki összefogással közös jelöltet indítanak a 2022-es országgyűlési képviselőválasztáson, az egyéni választókereületekben – derül Jakab Péter pártelnök kedd reggeli Facebook-bejegyzéséből. Közös miniszterelnök-jelöltet is támogat a Jobbik, ám mivel az egykori radikálisok támogatása a parlamenti küszöb határára csökkent, s így a tárgyalási pozíciójuk is sokat gyengült, nehéz elképzelni, hogy a kormányfő-jelöltet ők adnák.

A közös jelölt így nagy valószínűséggel baloldali lesz, hiszen legesélyesebbként Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd színeiben politizáló fűpolgármestert, valamint Gyurcsány feleségét, Dobrev Klárát említik a pártok és az elemzők. A pártlisták számát tekintve a szavazatmaximálást nevezte mérvadónak Jakab, ami a Jobbik esetében a külön indulást jelentené.

Külön lista állítását szorgalmazta korábban Vona Gábor, a párt korábbi elnöke, s lapunknak adott interjújában az Országgyűlés jobbikos alelnöke, Brenner Koloman is ezt a megoldást nevezte ideálisnak a választási matematika szempontjából. Bejegyzésében Jakab üzent a többi ellenzéki pártnak is, szerint „lejárt a torzsalkodás ideje. Ezzel a DK és a Momentum csörtéjére utalhatott.

A helyi összezörrenés nem feltétlenül vetíti előre a két párt viszonyát az országos politikában, hiszen néhány verbális pengeváltás után egy nappal a két pártelnök – Fekete-Győr András és Gyurcsány – már Tihanyban adott egymásnak kedélyes hangulatú randevút. Mint ismert, a DK elemi érdeke a közös lista, amivel a közvélemény-kutatásokban rögzített legerősebb ellenzéki párt státuszukat igyekeznének megőrizni a 2022-es választás után is.

A Momentum belső működésére rálátó forrásunk szerint a fiatal liberális párt is inkább hajlik a közös listaállítás felé – hiszen mérések szerint ezt várják tőlük a szavazóik –, ám problémát jelenthet Gyurcsány személyének az „elrejtése” a kampányban.