Csomorkányi gaztemplom – újabb nagymúltú emlékhelyet diverzgyepesít a városvezetés

Templom állott, most kőhalom… melyet hamarosan belep a gaz, és elfeledi a több száz éves falakat a diverzgyep. „Csak abban bízok, hogy a jelenlegi városvezetés is olyan gyorsan lesz az enyészeté, amilyen gyorsan leamortizálják a várost, és a legszebb, legrégebbi emlékeinket…” – írja olvasónk, Kitti, aki a Csomorkányi templomromnál tapasztalt állapotokra panaszkodik.

Talán kevés olyan vásárhelyi van, aki ne járt volna még a Csomorkányi templomromnál. Sokan szerettek kijárni az épülethez, hiszen egyrészt a történelem kézzel fogható a romoknál, másrészt a természet magával ragadja a kilátogatókat.

Hajdanán még a török idők előtt békésen termelték a gabonát, tenyésztették az állatokat ezen a környéken. A román és gótikus stílusú téglatemplomot a XIII-XIV. században 1450 körül építhették félköríves apszissal, nyugatra támpilléres bővítéssel. A romjaiban ma is látható templom hosszú, keskeny, magas épület volt, gótikus hálóboltozattal, támpillérekkel.

Csomorkányi gaztemplom – újabb nagymúltú emlékhelyet diverzgyepesít a városvezetés 1

Manapság azonban nem gyönyörködni jár ki az ember. Pontosabban azért szeretne kilátogatni, de erre esélye sincs. Mint ahogy olvasónk fotóin is látszik, a városvezetés diverzgyep felfogása, és nemtörődömsége ezt a gyöngyszemet is utolérte.

Az városvezetés érdektelenségének voltak már előjelei, amikor a pár éve megépített kerékpárutat, és a rendszeresen ledöngölt földutat annyira elhanyagolták, hogy járhatatlan, sőt balesetveszélyes lett. Akkor bíztunk benne, hogy egy ilyen jelentős emléket és turistalátványosságot nem engednek el. Sajnos tévedtünk.

Csomorkányi gaztemplom – újabb nagymúltú emlékhelyet diverzgyepesít a városvezetés 2

Szomorú vagyok. Nagyon szomorú. A környék egyik legrégebbi emlékéről van szó, és így elhanyagolják. Pár éve még kilátó épült, és próbálták minél jobban turista-baráttá tenni, ma azonban a gaz lepi el. Ki kellene vezényelni pár megmondó embert, aki e sorokat olvasva felháborodva kommentel, hogy miért nem vágom le én?! …mert nem az én feladatom. A pékségben sem én sütöm a saját kenyerem, és az aszfaltot sem én keverem ki, amit az adómból döngölnek az útba” – írja felháborodottan Kitti.

A felháborodással pedig egyet tudunk érteni. Csak abban reménykedünk, hogy a cikkünk után (mint oly sok esetben már) rendbe teszik a környéket, és ismét jó érzés lesz a Csomorkányi templomromnál eltölteni egy kis időt.

Csomorkányi gaztemplom – újabb nagymúltú emlékhelyet diverzgyepesít a városvezetés 3

Valami felbosszantotta? Valami bántja? Panaszkodjon, írja meg, ha valami nem tetszik, valami botrányosra, valami elkeserítőre, valami szomorúra vagy éppen valami örömtelire bukkan Hódmezővásárhelyen vagy térségében! Email-címünk: szerkesztoseg@promenad.hu, valamint nyitva áll Panaszládánk is!