Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye

Országossá terebélyesedett a gödi Momentum-DK viszály. Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András már sokadjára tárgyal a gödi ügy kapcsán. Palóc André szerint a belharc tétje, hogy eldöntsék, mely párt lesz a baloldali konglomerátum vezető ereje – írja a hirado.hu.

Országossá terebélyesedett a gödi Momentum-DK viszály. A városban tavaly ősszel nagy fölénynél nyert az ellenzék, tizenkét képviselőből mindössze négy fideszes. Göd tehát egyfajta laborként is felfogható, hogyan is működik együtt a gyakorlatban az ellenzék. Tíz hónappal a győzelem után azonban csak az állóháborúig jutottak.

Palóc André a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, nem újszerű az a jelenség, hogy a baloldalon kiszivárogtatások, hangfelvételek felhasználására kerül sor az egymás elleni belharcban.

Pár évvel ezelőtt az MSZP-SZDSZ belharcokban is volt hasonlókra példa.

A tavalyi Európai Parlamenti választások óta a Momentum és a DK tekinthető a baloldal két legerősebb pártjának, azonban egyelőre nem tisztázott, melyik párt legyen az ellenzéki konglomerátum vezető ereje – emelte ki. Ezért is történhetnek hasonló esetek mint Gödön, és ezért esnek egymásnak országos szintű problémák megvitatásában is a két párt vezetői.

Hangsúlyozta, hogy a társadalom figyelmét azonban igyekeznek elterelni a belharcról, hiszen többször is kijelentették, a gödi körülmények a helyi és nem az országos helyzetet tükrözik. Hozzátette, ha ez ténylegesen így lenne, akkor Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András nem tárgyalna már sokadjára az ügy kapcsán.

A két párt közti csatának több tétje is van, természetesen az első és a legfontosabb, hogy az ellenzék oldaláról kit jelöljenek majd a következő választásokon – mondta. Az elemző szerint egyelőre két elképzelés van a 2022-es választásokkal kapcsolatban a baloldalon. Egyes pártok, politikusok azt szeretnék, hogy két listát indítson az ellenzék, az egyiken a hosszabb múlttal rendelkező pártok és politikusok szerepeljenek, a másikon pedig a huszonegyedik századi pártok, mint a Momentum is.