Gulyás: háromezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát

A kormány újabb, 2,12 milliárd forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő közlése szerint vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forintos támogatással.

Emellett – folytatta – körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphatna 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanának meg, így ez 200 koncertet jelentene, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre.

Elmondta: a határon túli zenei színpadokat is támogatnák; 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra közölte: a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el.

A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Európa-szerte romlott a járványhelyzet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén értékelte a koronavírus-helyzetet. Az európai országok többségében a helyzet romlott, több helyen drámai volt ennek mértéke.

Ezért fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – mondta.

Az országos tiszti főorvos javaslata alapján zöldből sárga minősítésbe került át Spanyolország a növekvő esetszámok miatt.

A tiszti főorvos kedden határoz az esetleges szigorításról, amelyről a kormány szerdai ülésén dönthet. Az intézkedések pedig pénteki naptól lépnek életbe – vázolta fel az országlisták értékelésének folyamatát.

Magyarországon hosszabb ideje 500-600 körül stagnál az aktív fertőzöttek száma. Fokozott óvatosságot igényel a zöld jelzésű országok látogatása – fogalmazott. A szomszédos országok közül Szlovákiába, Szlovéniába  Ausztriába és Horvátországba nagyobb kockázat nélkül lehet utazni – mondta.

A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon – tette hozzá.

Már többen dolgoznak Magyarországon, mint januárban

Jó remény van arra, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat – közölte  Gulyás Gergely.

Ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban.

A gazdasági adatokat is értékelte a kormány szerdai ülésén. Ezek közül a foglalkoztatottság a legfontosabb,

4,47 millióan dolgoznak, amely meghaladja a januári szintet, de néhány tízezerrel elmarad a 2019-es júliusi adatoktól – tette hozzá.

Biztosított a határ védelme

Gulyás Gergely elmondta, hogy a Röszkénél megakadályozott erőszakos migránsbetörés azt bizonyítja, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a külső határok védelmére.

Közölte: a kormányülésen meghallgatták a belügyminiszter beszámolóját a röszkei eseményekről.

Csaknem száz ismeretlen állampolgár négy-öt csoportban, erőszakosan próbált betörni augusztus 4-én éjjel 11 órakor a röszkei határzárnál, de ezt az összevont rendőri erők megakadályozták. Egy líbiai állampolgár lépett át jogellenesen Magyarországra, ellene eljárás folyik – tette hozzá.

A belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a határok védelmére, és a viszonylag heves, erős, erőszakos kísérletek is megakadályozhatók a rendőrök gyors összevonásával.

A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy a következő hetekben-hónapokban a határ fenyegetettsége nőni fog, ez nagymértéken függ attól, hogy fennmarad-e a balkáni útvonal koronavírus miatti viszonylagos zártsága – mondta a miniszter.

Azonnali támogatás Libanonnak

A Belügyminisztérium Libanon kérésére műszaki személyzettel segíti a bejrúti robbanás következményeinek elhárítását – közölte a Gulyás Gergely. Szerda este Libanon segítséget, műszaki személyzetet is kért a Belügyminisztériumból, amire 50 percen belül reagáltak, a segítségnyújtás csütörtökön hivatalosan meg is történik – hangsúlyozta.

A kormány döntése alapján azonnali segítségként egymillió eurót juttatnak el a maronita szír egyháznak a bejrúti robbanás következményeinek enyhítésére.

A pénz csütörtökön megérkezik a Hungary Helps programon keresztül – közölte.

Gulyás Gergely a kormány nevében együttérzését fejezte ki a libanoni népnek, és reményének adott hangot, hogy a teljes körű kivizsgálás igazolja majd, nem áll szándékosság a történések mögött. Közölte azt is, hogy a Külügyminisztérium információi szerint magyar sebesült, halott nincsen.

Forrás: hirado.hu