Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 2

2019 októberében adták át új-kishomoki játszóteret, amire a lakosság, a Kétfarkú Kutyapárt és vállalkozók dobták össze a pénzt. A közadakozásból megépült térre ma már rá sem lehet ismerni: méteres parlagfű mező borítja azt. Erre adtak össze 3 milliót az emberek?!

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót?

Márki-Zay Péter tavaly októberben még büszkén vágta át a nemzeti színű trikolórt Új-Kishomokon, amikor átadták a 3 millió forintból épült játszóteret. A közadakozásból megépített játékok mellé fákat is ültettek, illetve további fejlesztéseket is megígért a polgármester, aki nagy boldogan begyűjtötte a „dicsőséget” a játszótér átadásán, de azóta nem sok energiát fordított a területre. Mondjuk érthető, karbantartásból, munkából nem lesz „csúnya Fidesz”…

A játszóteret ellepte a gaz, és a méteresre nőtt parlagfű. Vagyis az igénytelenség az úr. Egy játszótéren, ahova gyerekek járnak, illetve járnának, ha nem vesznének el a parlagfűben. Azt már tegnap megírtuk, hogy maga a polgármester is elismerte, hogy gazos a város, és elégedetlen az önkormányzati cég által elvégzett munkával, azonban felmerül a kérdés, hogy még a gyerekek egészsége sem fontos a vezetés számára?

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 3

Legalább ezt a fokozottan allergén növényt irtanák, ha másért nem, akkor azért, mert törvény írja elő:

„Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására, annak keretében a helyszíni szemle megtartására a jegyző jogosult, mivel a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 25. § b) pontja szerint: az Éltv. 50. § (1) és (4) bekezdése alapján belterületen, a növényvédelmi tevékenység keretében, a károsítók elleni védekezési kötelezettség betartásának ellenőrzése, illetve a közérdekű védekezés elrendelése tekintetében élelmiszerlánc-felügyeleti szervként a jegyző jár el.

Az Éltv. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A hatóságnak a védekezési kötelezettség elmulasztásának, az azért való felelősségnek a megállapítása során nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008. (VII. 31.) Korm. rendelet szerint a parlagfűvel fertőzött terület mérete határozza meg.”

A kérdések tehát adottak: miért nem irtja a város a parlagfüvet? Erre adott több tíz, több száz ember pénzt? Ennyire fontosak a városnak a gyerekek?

2019.10.28: 

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 9

2020.08.03:

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 10

2019.10.28: 

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 11

2020.08.03:

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 12

2019.10.28: 

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 13

2020.08.03:

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 8

További képek a jelenlegi állapotról: 

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 4

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 6

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 5

Közadakozásból épült, mára parlagfű mező. Erre gyűjtöttek 3 milliót? 7

Tavalyi képek: promenad.hu, vasarhely24.com archív