„Parazitajárvány" fenyegeti a kutyákat

A chilei rendőrség forradalmi módszerrel szeretné azonosítani a koronavírusos fertőzötteket: kutyákkal. Az eddig drogkeresésére használt ebeket most arra tanítják, hogyan szagoljanak ki egy vírust – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Drog- és bombakereső kutyákat képeznek át Chilében, hogy képesek legyenek felderíteni a koronavírusos fertőzéseket a betegség kezdeti szakaszában. A kiképzés lényege, hogy az ebek a betegek izzadtságából meg tudják mondani, hogy fertőzöttek-e az egyének, akiket így azonnal lehet teszteltetni és megakadályozni a további fertőzéseket.

A programban jelenleg négy kutyával kísérleteznek, labrador–golden retriver keverékekkel, amiket utána iskolákban, parkokban, reptereken és egyéb zsúfoltabb területeken fognak bevetni. – Azt akarjuk elérni, hogy ezek a kutyák – eleinte négyen a felkészítőikkel – életeket mentsenek – fogalmazott Christian Acevedo Yanez alezredes.

A kísérletet a korábbi brit sikerek ihlették, miután a London School of Hygiene and Tropical Medicine kormánytámogatással sikeresen kiképzett több kutyát is arra, hogy szagminta alapján felismerje a Covid–19-es betegeket.

De nemcsak a felderítésben, hanem a rendfenntartásban is számíthatunk a négylábú segítőkre, ha nem is úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Szingapúrban Spot névre hallgató robotkutyákat helyeztek ki a parkokba, amik képesek felmérni az emberek közötti távolságot, azonosítani a nagyobb csoportosulásokat és felszólítani az embereket a kötelező távolságtartásra. A rendszer olyan sikeresnek bizonyult, hogy a robotokat több parkban is bevetették, sőt csúcsidőben erősítést is kapnak, hogy biztosítsák a fertőzések elkerülését – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: magyrnemzet.hu