Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 20

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a vásárhelyi Pávás-házat minél hamarabb megvásárolhassák a reformátusok. A döntés segít abban, hogy szeptembertől a Szőnyi iskola három első osztálya megkezdhesse tanulmányait az Andrássy úti épületben.

Mint arról beszámoltunk: a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola folyamatosan bővül, immár több mint 350 gyermek jár oda. A fenntartó Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség ezért még 2018 nyarán arra kérte a városvezetést, hogy a Petőfi utca 6. szám alatti épületet adja oda nekik, mivel az mindössze 200-300 méterre található a Szőnyi székhelyének számító Deák Ferenc utca 4.-6. szám alatti iskolától.

Ezt két évig tartó huzavona követte az önkormányzat és az egyházközség között, ezért utóbbi eldöntötte: megvásárolja az állami tulajdonú Andrássy út 33. szám alatt lévő Pávás-házat, hogy az 1071 négyzetméter területtel rendelkező, 380 négyzetméteres polgári házat szeptemberre a három első osztálynak iskolává alakítsák.

A munkálatok már javában zajlanak, és most a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent, hogy a Magyar Államkincstár a Pávás-házat társadalompolitikai közérdekű cél, a Szőnyi köznevelési feladatainak ellátása érdekében versenyeztetés mellőzésével értékesíti az egyházközségnek. A Közlöny szerint ennek felelőse a pénzügyminiszter, azonnali határidővel.

Soron kívül segít a Szőnyi iskolán a kormány

Időközben a júliusi ülésén a vásárhelyi közgyűlés is döntött: 2025. június 30-ig, 5 évre az iskola végre megkapja ingyen a Petőfi utca 6. emeleti részét.