Finisébe ért a felkészülés, vasárnap indul az NB III-as bajnokság

Március 14-én, még a megyei élvonalban játszotta legutóbbi tétmeccsét a városi stadionban a Hódmezővásárhelyi FC első számú csapata. A hétvégén végre elrajtol az új szezon, már az NB III-ban. Hazai pályán, a SZVSE ellen kezdünk!

Július elején kezdte meg a felkészülést a Hódmezővásárhelyi FC a következő szezonra. Igaz a dolog pikantériája az volt, hogy akkor még mi sem tudtuk, hogy a megyei élvonalban vagy az NB III-ban fogunk szerepelni. Utóbbiban bízva fokozott edzésmunkába kezdtek a srácok és mint kiderült ez jól is volt így. Szűcs Róbert vezetőedzőt kérdeztük a felkészülésről és a SZVSE elleni meccsel kapcsolatos várakozásairól.

Három héttel ezelőtt plusz motivációt kaptunk azzal, hogy indulhatunk az NB III-ban. Ezt követően megpróbáltuk a keretet vásárhelyi kötődésű vagy Vásárhelyhez közeli játékosokkal megerősíteni. Azt gondolom, hogy ez sikerült is, ám hogy ez játékban mikor köszön vissza az majd a meccsek folyamán fog kiderülni. Abban viszont biztos vagyok, hogy minőségi játékosok érkeztek hozzánk. Muszáj volt meglépnünk ezt, saját kútfőből nem tudtuk volna megvalósítani, most viszont van egy 26 fős keretünk. Mindenkinek folyamatos játéklehetőséget tudunk biztosítani, a megyeegyes és az NB III-as csapat között folyamatos átjárás lesz és a célunk, hogy az ifjú tehetségeinknek is lehetőséget biztosítsunk, a legjobbaknak természetesen az NB III-ban is.

Az edzőmeccsek javarésze jól sikerült és nem is feltétlen az eredményekre gondolok, de általában a játék képét tekintve pozitívan nyilatkoztál a meccsek után. Sikerült ez alatt a négy hét alatt felkészülni?

„A srácok közül szinte mindenki folyamatosan a labdarúgással foglalkozik. Ezt próbáltam már évek óta sulykolni. Fontos, hogy ne csak a napi 1,5-2 óra edzés szóljon a labdarúgásról, meg a mérkőzés, hanem a mindennapokban is foglalkozzanak vele. Gondolkozzanak rajta, elemezzenek magukban különböző játékszituációkat, adtam ki ezzel kapcsolatban házi feladatokat is. Mi edzők is minden nap a labdarúgással foglalkozunk, persze van civil munkánk is, de az egyik szemünk mindig a labdarúgópályán vagy a kereten van. Ezt próbáltam a játékosokban is sulykolni és úgy érzem kezdik átvenni ezt a mentalitást. Ez sokat jelent, hiszen másként érkeznek így akár az edzésekre is. Nehéz ez, de ez különbözteti meg a profi és amatőr játékosokat, hogy fejben ki mennyire tud koncentrálni. Úgy érzem, hogy nálunk ezen a téren egyre jobb a helyzet. Emellett pedig a fizikális felkészülés is fontos, amit lehetett ebben a néhány hétben azt elvégeztük, de idővel fog kiderülni, hogy ez mire elég. Abban biztos vagyok, hogy a vírus miatti leállás során a többi csapatnak sem lesz tökéletes az erőnléte az első hetekben. Ezt mi is folyamatosan fejlesztjük majd. Az edzőmérkőzésekkel kapcsolatban azt kell mondani, hogy az eredmény nem volt főszempont. A rendszerek, a taktikák betartása volt fontos, az hogy mindenki játéklehetőséget kapjon. Megtörtük az alapozás monotonitását, erre szolgáltak most az edzőmeccsek.”

Hogy klasszikust idézzék, vasárnap indul a mandula! Hazai pályán, ráadásul rögvest egy szomszédvári csatával. Mit vársz?

„Ha nagyon őszinte akarok lenni, azt mondanám, hogy jobb lett volna idegenben, egy idegen csapattal kezdeni. A SZVSE-vel tavaly is egy bajnokságban szerepeltünk. Ráadásul így a nyakunkban van a kötelezőgyőzelem súlya is hazai pályán, hiszen mindkét csapat most jutott fel az NB III-ba. Persze ezt a súlyt el kell bírniuk a játékosoknak, biztos vagyok benne, hogy ők is jól fogják ezt a helyzetet kezelni. Kimondva, kimondatlanul is, hazai pályán kötelező a győzelem, bár ez 38 bajnoki nagyon sok lesz, így nem szeretném kiélezni erre a mérkőzésre a dolgot. Győzni szeretnénk, mindent megteszünk ezért, de bárhogy is alakul, nagyon hosszú a bajnokság. Nem erre az egy meccsre építjük a szezonunkat, és a játékunkat.”

A Szegedi VSE elleni meccsünk augusztus 2-án, vasárnap 17:30-kor kezdődik! Rád is számítunk a lelátón! Hajrá, Vásárhely!

Forrás: Szeri Csaba, HFC sajtóreferens