Lázár János levele Trianon 100. évfordulója alkalmából 2

Lázár János, fideszes politikus lett a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) új elnöke. A sportvezető átlátható működést ígért a Népszavának adott interjúban.

– Hetek óta lehetett tudni, hogy egyeztet a tenisztársadalom tagjaival, mégsem jelentette be hivatalosan, hogy jelölteti magát az MTSZ elnökének. Miért várt?

Alaposan fel akartam mérni a helyzetet, időre volt szükségem. Mindenkit meghallgattam, elég hamar kiderült, hogy rengeteg konfliktus van a sportágban. Segíteni szeretnék, nem tovább szítani a feszültséget, ezért például az volt az egyik feltételem, hogy nem akarok senkivel harcolni, nem akarok senkit legyőzni. A kompromisszumos megoldások megtalálásához időre volt szükség.

– Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel az MTSZ elnökének. Lehet ilyenkor nemet mondani?

Természetesen. Orbán Viktor azt mondta nekem, hogy nézzek szét és utána döntsek.

– Volt olyan napja is, amikor reggeltől estig érkeztek Önhöz a szemben álló felek és mindenki a saját igazáról próbálta meggyőzni. Hogyan igazodott el a rengeteg információ között?

– Tíz évig voltam Hódmezővásárhely polgármestere, ott majdnem naponta kellett megoldani ezt a feladatot. Nem volt ezzel probléma.

– Mi okoz feszültséget a teniszélet szereplői között?

– Sok okos, értékes ember dolgozik a sportágban, korábbi nagy bajnokok, erős egyéniségek. Nincs egyetértés az MTSZ szerepéről. Vannak, akik szerint a szövetség feladata a profi versenysport támogatása, mások szerint a tömegbázis szélesítésével kell az MTSZ-nek foglalkozni.

– Ön mit gondol erről?

– Egyértelműen a tömegsport menedzselése a szövetség fő feladata. A magyar sport legnagyobb szponzora az adófizető lakosság. Nekünk az emberek igényeihez kell igazodnunk. Magyarországon van ötezer igazolt teniszező és százezer hobbijátékos. Az MTSZ-nek az utóbbiak érdekeit kell képviselni, számukra kell megteremteni az infrastrukturális hátteret. Nem vagyok a nagy presztízsberuházások híve.

– Ezzel a véleményével szembemegy a stadionokat, csarnokokat álmodó és építő kormánystratégiával.

– A véleményemet bárkivel szemben vállalom, egyébként logikus érvekkel Orbán Viktor meggyőzhető. A magyar tenisz többet profitál abból, ha minél több településen kezdenek el játszani, mint egy teniszközpontból. Az is igaz, hogy Magyarországon a profi sport nem tud piaci viszonyok között működni, mindenképpen szüksége van állami forrásokra. Az arányokra kell odafigyelni.

– És fontos az állami források felhasználásának ellenőrzése is. Az MTSZ megkapja az életben maradásához szükséges 3,5 milliárd forintot. Mi lesz a hiányt okozókkal?

– Mindenképpen meg kell találni és felelősségre vonni őket, ez nem kérdés. A magam részéről mindent megteszek ezért, de szükség van az illetékes hatóságokra is. Év végéig le kell zárni a múltat, minden beszállítóval és szövetségi munkatárssal szemben rendezzük a tartozásokat. Minden követelést megvizsgáltatok, a túlárazottak kifizetését nem fogom támogatni.

– Mi a garancia arra, hogy a jövőben nem tűnik el ennyi pénz, amikor azt is lehet tudni, hogy az állami források jogszerű felhasználásának ellenőrzésében másfél-kétéves elmaradásban van az Emmi?

– Tény, hogy ennek több szereplője van, de nem kellenek nagy dolgok, a jövőben minden pályázat nyilvános, az MTSZ gazdálkodása is transzparens lesz. A másik nagyon fontos döntés, hogy az új elnökségnek csak olyan tagjai vannak, akiknek nincsenek anyagi érdekeltségeik a sportágban, ezért objektíven, valóban a tenisz érdekeit szem előtt tartva hozzák meg határozataikat.

– Mennyi időt tölt majd a szövetségben? Elődje, Szűcs Lajos abban is nagyot hibázott, hogy hetekig nem látták az MTSZ-ben.

– Minden kedden itt leszek, természetesen folyamatosan rendelkezésre állok. Jó menedzserek kezében vannak jelenleg az ügyek. Az új alelnök, Markovits László játékosként és a Vasas elnökeként is bizonyította szakértelmét, sosem voltak botrányos ügyei, maximálisan megbízom benne.

– Egy évre vállalta el a megbízatást, jövő nyáron a közgyűlés dönt arról, hogy továbbra is bizalmat szavaz-e Önnek. Miért nem élt az alapszabályban szereplő négyéves mandátum lehetőségével?

– Egyrészt, mert így érzem tisztességesnek. Év végéig le kell zárni a múltat, emellett átláthatóan, vitáktól mentesen kell működnie a szövetségnek. Ha ezt nem sikerül megoldani, akkor nincs értelme tovább várni. Másrészt nincsenek hosszabb távon sportvezetői ambícióim, nagyon érdekes ez a világ, de én politikus vagyok.

– Politikusként kancelláriaminiszter volt, amikor megszüntették a Népszabadságot, most az Indexet verik szét a kormány közreműködésével. Mennyire érzi magát felelősnek kormánypárti politikusként ezekért az eseményekért?

– Halhatta a bemutatkozó beszédemben is, teniszezni és nem fideszezni jöttem.

– Azt mondta korábban, hogy mindig az Index elolvasásával kezdi a napját. Mit fog olvasni ezután?

– Meglátjuk.

– A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet ranglistáján a sajtószabadság tekintetében Magyarország a 23. helyről a 89.-re esett vissza, az EU-országok közül már csak Bulgáriát előzi meg. Mi erről a véleménye?

– Ezzel szemben milyen jó is az, hogy a tenisz ranglisták legalább objektívek.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: Archív