Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán

A végéhez közelednek Vásárhelyen a Tram-train beruházáshoz kapcsolódó régészeti terepmunkák, a feladatot a városban a Tornyai János Múzeum munkatársai végezték el. Az elmúlt négy évben megtalált leletekről és azok további sorsáról Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze számolt be.

– A beruházás régészeti szakfeladatait 2016 óta látja el a múzeum, az előkészítés idején részt vettünk a megelőző dokumentáció elkészítésében, majd a továbbiakban elvégeztük a közműkiváltások és a pályaépítés régészeti megfigyelését – összegezte a szakember az összesen kétezer munkaórában teljesített feladatokat. Nyolc helyszínen kisebb felületű régészeti feltárást is végeztek, s tapasztalataikat tízezer fotó és több száz oldalnyi dokumentáció őrzi.

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 3

A beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszetének régészeti megfigyelésére és az ismert lelőhelyekről alkotott korábbi kép pontosítására is. A leletanyag legnagyobb része már korábban bolygatott területről került elő. A legrégebbi darabok a bronzkorból, a legújabb régészeti korú leletek pedig az újkorból származnak, kilencven százalékuk a török korban, valamint az azt közvetlenül megelőző és követő időkben került a földbe – összegezte Csányi Viktor.

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 2

A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy itt az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig egy település működött, amelyet igazolnak a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is.

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 9

A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai János Múzeum munkatársai, s a megtisztított és dokumentált tárgyakból a következő évben rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyben a Tram-train beruházás során megtalált tárgyak mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 1 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 4 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 5 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 6 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 8 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 9 Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra - évszázadok leletei a Tram-train vonalán 10

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont