koronavírus

Önkéntes alapon, ingyen végezhetik el a Covid–19 kimutatására szolgáló tesztet Németország repülőterein, írja a Deutsche Welle.

A döntés Németország 16 szövetségi tartomány vezetőjének és egészségügyi miniszterének pénteki találkozóján született. Az ingyenes vírusteszteket mindazok vehetik majd igénybe közvetlenül a repülőtéren, akik azokból a térségekből térnek haza Németországba, ahol magas a koronavírus-fertőzés veszélye. Ugyanakkor a kevésbé veszélyes országokból érkezők is elvégezhetik térítésmentesen a tesztet, csak ezt már nem a repülőtéren, hanem lakóhelyük közelében tehetik meg, az utazásukat követő három napon belül.

A teszt eredményétől függetlenül a veszélyes területekről visszatérő utazóknak ugyanúgy 14 napos karanténba kell vonulni. A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn elmondta, hogy a koronavírus-tesztek csak egy adott pillanatnyi képet mutatnak, de továbbra is felelősségteljesen kell viselkedni.

A döntéshozók eredetileg kötelezővé akarták tenni a tesztet az utazók számára, de a repülőterek és a fogyasztóvédelmi szervek ellenállása miatt letettek a tervről. Németországban napok óta ismét meredeken emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, és a hatóságok a járvány második hullámától tartanak. A járvány márciusi felpörgése óta két héttel ezelőtt, július 12-én volt Németországban a legkevesebb napi új regisztrált eset: 138 fő. Azóta a fertőzések száma ismét növekszik, szerdán 580, csütörtökön 672, míg tegnap már 818 új esetet regisztráltak.

Forrás: magyarnemzet.hu