Pályázatokkal segítenek a civileknek

A „Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések” című projekt keretében megtartandó „Hagyományőrzéshez és megújításhoz kapcsolódó programok” elnevezésű pályázati felhívásához kötődő rendezvény tartottak csütörtökön az Emlékpontban.

Walterné Böngyik Terézia, a Helyi Akciócsoport Elnökasszonya elmondta, hogy 2016-ban közösségfejlesztésre adott be pályázatot a hódmezővásárhelyi önkormányzata. Ennek keretén belül most civil szervezetknek segítenek pályázatokat helyesen megírni.

„Egy közösségi szinten elindított változást szeretnénk Hódmezővásárhelyen, amely mind a hagyományokban, mind az értékek megőrzésében, mind pedig a környezetvédelemben megvalósul.  Örömmel látjuk, hogy civilszervezetek, alapítványok, egyházközösségek, nonprofit szervezetek érdeklődnek a rendezvény iránt, hiszen ez nekik, róluk és a továbbfejlődésükről szól” – nyilatkozta Walterné Böngyik Terézia.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy a civil szervezetek készséggel keresik fel a Széchenyi Programiordát, ami jó hír, hiszen sok segítséget kaphatnak az ottani munkatársaktól. Ennek köszönhetően nem csak hazai, hanem Európai Uniós pályázatok is sikeresek lehetnek.

A legutolsó előadás a hagyományőrzésről szólt. Vásárhely nagyon erős a hagyományaiban, olyan régi emlékeket is őriz a város, ami egy-egy civil szervezethez köthető. Ezek a szervezetek próbálják rendezvényekkel, vagy például könyvkiadással megőrizni azokat az értékeket, amiket nagyszüleink ránk hagytak.

„Bízom benne, hogy a hagyományőrzéshez kapcsolódóan olyan szervezetek fognak pályázatokat beadni, amik közösségi szinten is aktivitást tudnak majd elérni” – fogalmazott Walterné Böngyik Terézia.

A beadott pályázatokat egy helyi bizottság fogja értékelni, majd egy minisztériumi felülvizsgálat után hirdetnek eredményt.

Fotó: Komjáti Ágnes