Közgyűlés: odaadták a Lisztet, spiclitörvényt fogadott el Márki-Zay többsége 2

Fejes Péter képviselő szerint a város örül, felszabadult és boldog a fűrágó birkák miatt, Márki-Zay Péter pedig felháborodását fejezte ki a zöldterületek karbantartása miatt. A polgármester a csütörtöki közgyűlésen elismerte, hogy gazos Vásárhely, ezért ha szükséges, külsős cégnek adják ki a zöldterületek gondozását.

Hódmezővásárhely közgyűlése csütörtöki rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pályázatának támogatását, ám a pályázatban szereplő 60 százalékos önrészt csökkentették, spórolásra hivatkozva. Így ugyan kisebb az esélye, hogy pozitív elbírálásban lesz részük, de legalább nem kell pár százezer forinttal többet költeni az intézményre. A pályázati pénzből egyébként a BFMK műszaki-technikai eszközállományát bővítenék.

A testület szintén elfogadta, hogy a Tornyai János Múzeum, a Németh László Városi Könyvtár, valamint a Pósa Lajos Gyerekkönyvtár egybeolvadjon, azonban a vezető személyéről nem született döntés.

A „spiclitörvényt” nem tudta tárgyalni a grémium, hiszen annak módosítása még nem készült el. Mint megírtuk: a Márki-Zay Péter és közgyűlési többsége által elfogadott „spiclitörvény” több jogszabályt is sért, illetve az Alaptörvénybe ütközik. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal ugyan már július 6-án megküldte az erről szóló iratokat és törvényességi felhívást, a városvezetésnek azóta sem sikerült törvényessé tenni a beadványt – derült ki a rendkívüli ülésen.

A közgyűlésen kisebb vita is kialakult, amiben Márki-Zay Péter polgármester azt állította, hogy az elmúlt 30 évben semmit sem fejlődött Vásárhely. Állítása szerint mindegyik megyei jogú város többet lépett előre, mint városunk. Ez finoman szólva is saját eszmefuttatás volt, ebben a vonatkozásban érdemes ugyanis megemlíteni többek között az elkerülőutakat, a Balogh Imsi Sportcsarnokot, a fedett uszodát útfelújításokat stb.

Szó esett Vásárhely legújabb „mintaprojektjéről” is. A Szabadság téren állomásozó rackajuhokról Fejes Péter képviselő elmondta, hogy fűrágók telepítése a klímastratégia része, és „a város örül, felszabadult és boldog” a birkák miatt. Kifejtette, hogy vannak hibák a projektben, de az olyan apróságok, mint az engedélyek megléte vagy az állatok felügyelete nem létfontosságúak, ezeket a hiányosságokat meg lehet oldani később is.

A közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármester elismerte, hogy nincs megoldva a zöldterületek gondozása. Elmondta, hogy ha a város cége továbbra sem tudja megoldani a gaz (diverzgyep) problémáját, akkor a feladatra egy külsős céget fognak felkérni.

Csütörtökön az is kiderült, hogy a város bukta a megálmodott munkásszállót is.

Fotó: archív/Gémes Sándor