Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 1

Új elemmel bővítette „Modern Városok Programját” a balliberális városvezetés. A jelek szerint a „Szabadon Fejlődő Vásárhely” a takaros, kétezer fős kis községhez, Székkutashoz méri magát. Az ötmilliárdos tudásközpontot sikerült elszerencsétlenkedni, és más nagyprojektek is veszélyben lehetnek, van viszont már birkaiskola, pontosabban rackák rágják a diverzgyepet. Célkeresztben a Magyar Falu Program?

Újabb mérföldkőhöz érkezett Márki-Zay Péter „városfejlesztése”. Mint arról hétfőn beszámoltunk, a balliberális városvezetés, Fejes Péter képviselő (MMM – Tiszta Vásárhelyért) és felesége, Szabó Margit „Momó”, a polgármestert támogató Vásárhely Jövőjéért Egyesület elnöke, illetve a hódtói pihenőparki diverzgyep „atyja”, Sirkó Zoltán kertészmérnök bábáskodása mellett rackanyájat telepítettek egy brutálisan gazos (azaz: diverzgyeppel borított) önkormányzati ingatlanra, a belvárosba, a Szabadság térre, bérházak, iskola és templom közelébe. Oda, ahová amúgy munkásszállót terveznek felhúzni, legalábbis nemrég erre pályázott a város.

Sokan felkapták a fejüket a „birkamunkások” váratlan megjelenése kapcsán, és felmerültek olyan kérdések is, vajon ki engedélyezte az állati felvonulást egy önkormányzati területen, rendelkeznek-e a szükséges állat-egészségügyi, közegészségügyi engedélyekkel, mit szól ehhez a lakosság, és egyáltalán – ez az igazán pikáns! – hogyan telepíthet rackanyájat a város közepére egy olyan, jól körülhatárolható közéleti csoportosulás, mely éppen az ATEV-szagszennyezés ellen folytat politikai boszorkányüldözést. Mégis, hogyan oldják majd meg a diverzbirkásított lakókörnyezet illatosítását? Nos, szebb példa nem is kell a kettős mérce működésére!

Az önkormányzat és a polgármester közben világossá tette, nagyon is büszke a „pilot” birkaprojektre, melyet folytatni kíván. Márki-Zay és az őt támogató közösségi felületek (kézivezérelt) kommunikációja alapján úgy tűnik, Hódmezővásárhely a jelek szerint már nem a hasonló méretű, megyei jogú városok riválisának tekinti magát, hanem olyan „szabadon fejlődési” pályára repül rá, ahol a takaros, kétezer fős kis községhez, Székkutassal versenyezne. Finoman fogalmazva is sajátos…

„Hódmezővásárhelyen kísérleti projekt keretében 25-30 fekete rakca juhot vetnek be egy használaton kívüli 4200 m2-es belterületi ingatlan kaszálása során. Az ötletet Fejes Péter önkormányzati képviselő dobta be a köztudatba a tavalyi önkormányzati választás kampányában. A számos nyugati nagyváros (pl. Bécs, Amszterdam, Rotterdam, Lyon, több svájci település) után, Vásárhelyen is kipróbáljuk kísérleti jelleggel azokon a területeken, amelyeken a terepadottságok miatt a fűkaszával való munkavégzés nehezebb a dolgozók számára. A Zöld Vásárhely Program részeként megvalósuló projekt illeszkedik abba a tervbe, amellyel a zöldfelületek kezelését, a zöldterületekkel való gazdálkodást kívánjuk a városban gazdaságossá, környezetbaráttá tenni. Egy ilyen kezelési, gazdálkodási módszer az ökoszisztéma védelmét szem előtt tartó megoldásokat alkalmazó városüzemeltetési gyakorlat kialakításában is sokat segíthet” – írta többek között az önkormányzat. Márki-Zay pedig arról értekezett, a fekete rackáktól zöldebb lett Vásárhely. „40 liter üzemanyagot, 84 kg szén-dioxidot, 115 dB hangterhelést, valamint a levágott fű szállítási és deponálási költségét takarítottuk meg egy 4200 négyzetméteres zárt terület rackajuhokkal történő legeltetésével. […] Ahogy a közvilágítás modernizálásával, újabb gyalogátkelőhelyek kiépítésével, a kukák és utcanévtáblák pótlásával, úgy a város működtetésének fenntartható, környezetbarát átalakításával is folyamatosan haladunk előre” – sorolta „sikerlistáját”.

E helyütt is jelezzük, a program számos sebből vérzik. Először is azt tükrözi, hogy a városvezetés is tisztában van vele, a zöldfelületek elhanyagoltsága, a számos helyen szemet szúró igénytelenség, gondozatlanság bizony bosszantja a lakosságot. Kérdés, alaposan átgondolták-e, hogy a problémát állati eszközökkel kezelik. Izgalmas az is, mennyire hiteles a belvárosi birkaprojekt árnyékában az ATEV-től (vagy éppen a Hód-Mezőgazdától) érkező szaghatások elleni felháborodás, tiltakozás. Harmadszor: Márki-Zay egyre görcsösebben bizonygatná városfejlesztési eredményecskéit, de képtelen leplezni, hogy két és féléves szerencsétlenkedése, variálása következtében elbukta az ötmilliárdos könyvtár, tudásközpont, közösségi tér és mélygarázs építésének lehetőségét. Ahogy arra is számos írásban kitértünk már, a permanens politikai cirkusz és el az el nem végzett munka miatt úgy, ahogy van, veszni látszik a Modern Városok Program Hódmezővásárhely számára, ami százmilliárdos veszteséget jelent a városnak. Csak és kizárólag két beruházás halad az eredeti terveknek megfelelően, melyeket nem az önkormányzat, hanem az állam koordinál, felügyel és tart kézben. Azaz a Honvédelmi Minisztérium által menedzselt honvédelmi szakközépiskola és kollégium projektje, valamint a Lázár János kormánybiztos által vezetett tram-train fejlesztés. A többi programelemről (gimnáziumok, szakközépiskolák, kollégiumok fejlesztése, 117 kilométer kerékpátúr építése stb.) sajnos ugyanez nem mondható el…

A moziklasszikust idézve, akkor mit is adott a közösségnek eddig a Márki-Zay-féle Szabadon Fejlődő Vásárhely? Olyan, nagyívű városfejlesztési elképzeléseket és ötleteket, mint a Gyurcsány-párttól koppintott, kínos égésbe fulladt „Fogadj örökbe egy kukát!” akció. Vagy az elbaltázott, ötmilliárdos modern bibliotéka és tudásközpont pótlékaként egy POKET-zsebkönyvdobozt no meg egy „exhamburgerező” bódékönyvlerakatot. Hogy a „vásárhelyikum” diverzgyepről és a belvárosi birkaiskoláról már ne is beszéljünk. Lehet, hogy az egész manőver mögött egy vérbeli vezércsel rejtezik, és hamarosan célba vesszük a Magyar Falu Programot?

Bónusz: Márki-Zay válogatott kommentelői körében sem aratott osztatlan sikert az új akció:

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 2

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 3

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 4

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 5

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 6

Márki-Zay birkákkal kompenzálná az elpancserkodott tudásközpontot 7

Fotók: Facebook/Márki-Zay Péter