Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Visszahullanak Dobrev Klárára az általa megfogalmazott vádak – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint Gyurcsány Ferenc felesége úgy bírálta a kormánypártokat az uniós források szerinte nem megfelelő felhasználása miatt, hogy maga is érintett volt uniós pénzek szabálytalan lehívásában. A Magyar Nemzet felidézett egy 2007-es esetet is, amikor az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc cége a piaci árnál olcsóbban vásárolhatott áramot, miközben meredeken emelkedett a lakossági áram ára – hangzott el az M1 Híradójában.

Miközben Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a kormányt kritizálja szerintük visszás gazdasági ügyek miatt, közben a saját házuk táján lenne inkább mit söprögetni – írja a Magyar Nemzet Dobrev Klára és férje Gyurcsány Ferenc gazdasági ügyeiről szóló cikkében.

A lap példaként említi a Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Rt-t. A vállalatot Gyurcsány Ferenc cége 1995-ben privatizálta. Az üzlet úgy jöhetett létre, hogy a Magyar Kereskedelmi és Hitelbank Rt. igazgatótanácsi elnöke, Apró Piroska, Gyurcsány Ferenc anyósa jóvoltából az Altus hitelt kapott a Motim megvásárlásához.

A lakosság többet, Gyurcsány cége kevesebbet fizetett az áramért

A lap felidéz egy 2008-es botrányt is, amely a Motimhoz kapcsolódik, ugyanis a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló vállalat akkor a piaci árnál olcsóbban vásárolhatott áramot, abban az időszakban, amikor a baloldali kormányzás következtében az áram lakossági ára meredeken emelkedett.

A botrány kirobbanásakor Fónagy János, fideszes országgyűlési képviselő várt választ a miniszterelnöktől arra, hogy az érdekeltségi körébe tartozó cég miként kaphatja olcsóbban az áramot. Akkor a kormányszóvivő azt közölte minderre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem avatkozott, és soha nem is avatkozik cégei konkrét ügyeibe.

Korrupcióval és a jogállamiság hiányával vádolta a kormányt kedden a parlamentben Dobrev Klára. A DK-s európai parlamenti képviselő az uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslat vitájában közölte: pártja másban hisz, és frakciójuk nem vesz részt a szavazáson.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint felháborító, hogy éppen Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő felesége támadja a kormányt, és beszél korrupcióról.

„A legdurvább személyeskedő hangnemben kezdte felszólalását a miniszterelnökkel szemben, és éppen az beszél korrupcióról, akinek a férje és a családján keresztül a kormányzása idején a magyar emberek számára az áramszolgáltatás díját megduplázták, de saját cégüknek olcsóbban adták az áramot” – mondta a frakcióvezető.

Agresszorokról beszélnek a szemkilövetők

Dobrev Klára kedden agresszorokról is beszélt a parlamentben – amire a kormánypártok úgy reagáltak, hogy éppen a férje, Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, amikor 2006-ban emberek szemét lőtték ki az utcán.

A DK-s EP-képviselő bírálta a keleti nyitást is, a Fidesz frakcióvezetője azonban arra emlékeztette, hogy férje kormányzása idején tárt karokkal fogadta Vlagyimir Putyint. Dobrev Kára egyébként a beszédében értelmes vitát követelt, de felszólalása után elhagyta az üléstermet.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált: egy olyan ember beszélt tisztességről a parlamentben, aki egy olyan villából érkezett, amit 1944-ben kártérítés nélkül vettek el egy zsidó családtól, és a kommunisták adományoztak Gyurcsányné családjának.