Elhunyt Németh László leánya, Dr. Lakatosné dr. Németh Ágnes 1

Életének 86. évében, hosszú betegség után elhunyt Dr. Lakatosné dr. Németh Ágnes, Németh László leánya. Árva László a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója, és a Németh László Társaság titkára emlékezik róla.

Életének 86. évében, hosszú betegség után elhunyt Dr. Lakatosné dr. Németh Ágnes, Németh László leánya.

Ágnes 1947 és 1949 között édesapja mellett volt annak önkéntes hódmezővásárhelyi száműzetésében. A leánygimnázium tanulójaként mind a várost, mind iskoláját valódi otthonának tekintette, és egész életében szeretett városává vált Hódmezővásárhely. Később szoros kapcsolatot tartott az édesapja emlékét őrző és ápoló intézményekkel, azok vezetőihez – mások mellett Grezsa Ferenchez, Földesi Ferenchez, Almási Istvánhoz, Vas Istvánnéhoz – igazi barátság fűzte. Az ő közbenjárásának köszönhetjük, hogy 2001-ben – Németh László születésének századik évfordulóján – a Hódtói Iskola felvehette a nagy író nevét.

Bár vegyészmérnökként szerzett diplomát, nagy hozzáértéssel közreműködött Németh László hagyatékának sajtó alá rendezésében. Édesanyjával és férjével, Lakatos Istvánnal közösen összeállította a Németh László élete képekben című kötetet. 1975-től gyűjtötte és négy kötetben kiadáshoz segítette az író levelezését, Grezsa Ferenc, illetve Domokos Mátyás közreműködésével. Ő gondozta a Magam helyett és A felelősség szorításában című kötetek szövegeit. 2008-ban a Németh László életét bemutató dokumentumfilmhez forgatókönyvet írt, vállalta az elkészítés költségeit. Édesapja életművének megőrzésében méltó támogatói és szövetségesei voltak Hódmezővásárhely korábbi polgármesterei, Dr. Rapcsák András és Dr. Lázár János.

Németh Ágnes az elmúlt évtizedekben számos városi és iskolai ünnepi esemény díszvendége volt. Kedves, meleg tekintetéből és szép gondolataiból Vásárhely és a vásárhelyiek szeretete áradt hallgatói felé. Édesapja emléke mellett immár Ágnes emlékének megőrzése is nemes és szép kötelességünk!

 

Árva László

a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója, a Németh László Társaság titkára

Elhunyt Németh László leánya, Dr. Lakatosné dr. Németh Ágnes