Nőtt a Fidesz, csökkent az ellenzék támogatottsága

A Závecz Research Intézet friss felmérése szerint a Fidesz közel hárommillió fős szavazótáborral rendelkezik, a DK és a Momentum pedig egymás nyakában liheg a második helyért. Mérésük szerint a Jobbik öt százalékon áll, míg az MSZP a 4 százalékos támogatottságával most be sem jutna a parlamentbe, az LMP-t népszerűségben pedig még a Kétfarkú Kutyapárt is megelőzi – írja a Pesti Srácok.

A ZRI Závecz Research Intézet közzétette a friss eredményeit, mely szerint a nyár közepén a Fidesz 35 százalékos – 2,8 millió fős – szavazótáborral rendelkezik. A kormánypárt előnye tetemes, a második-harmadik helyen, lényegében holtversenyben lévő pártok támogatottsága egyszámjegyű: a DK 9 százalékos (700 ezer támogató), a Momentum 8 százalékos (650 ezer szimpatizáns). Tőlük lemaradt a Jobbik, 5 százalékon állnak, 400 ezren állnak mögöttük. Az MSZP-hez a választópolgárok 4 százaléka, nagyjából 300 ezer fő sorakozik fel. Utánuk szorosan a Kétfarkú Kutyapárt következik 3, az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékkal (250 ezer illetve 150-150 ezer fővel). A Párbeszéd 1 százalékos, 50 és 100 ezer fő között van a táboruk nagysága – idézi a felmérés részleteit az ATV.

A pártnélküli választópolgárok csoportja 30 százalékos, kétmillió négyszázezren tartoznak oda. A ZRI Závecz Research Intézet e hét első felében, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló 1000 fős mintával készített telefonos közvélemény-kutatást.

A Fidesznek 52 százalékos a tábora

A felmérés szerint július közepén a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesznek 52 százalékos a tábora. Mivel a DK híveinek részvételi hajlandósága valamivel nagyobb, mint a Momentumé, ezért ebben az aktív körben a második legerősebb párt, 15 százalékkal. A Momentum 11 százalékon áll, a Jobbik 7 százalékos, míg az MSZP-nek 5 százaléka van az elkötelezett választók csoportjában. A biztos pártválasztók 3-3 százaléka szavazna az LMP-re, a Mi Hazánk Mozgalomra, a Kétfarkú Kutyapártra, 1 százalék a Párbeszédre.

Ellenzéki matematika

A 2022-es választás esélylatolgatása során sok szó esik arról, hogy az ellenzéki pártok milyen jelölt és listaállítási stratégiával tudják legyőzni a Fideszt. Az ellenzéki szavazók abban eléggé egységesek, hogy mind a 106 egyéni választókerületben „ki-ki alapon” kellene versenyezni a Fidesszel, azaz közös ellenzéki jelöltet kellene állítani Amíg a közös jelöltekkel való indulást az érintett ellenzéki pártok hívei azonos arányban tartják szükségesnek, addig a közös listát illetően vannak enyhe különbségek a szavazótáborok véleményében.

Forrás: pestisracok.hu