Lázár: kevesebb miniszterelnök-jelölti helyezkedésre, és több polgármesteri aprómunkára van szükség!

Az országgyűlési képviselő szerint Vásárhelynek két és fél éve nincs polgármestere, pedig igény az lenne rá, hiszen bőven akad kisebb és nagyobb feladat a szúnyoggyérítéstől az új tudásközpont építésig. Lázár János azt mondja, elfogadhatatlan, hogy a város lakossága áldozatul essen Márki-Zay Péter politikai törekvéseinek, pályaválasztási dilemmáinak. Aggódik, hogy a könyvtár után további fejlesztéseket is bukhat Vásárhely, mert a polgármester nem végezte el a munkát. A mártélyi iskola kapcsán pedig azt üzeni, a szülőkkel kellett volna tárgyalni, nem Gyurcsány pártjával politikai kampányt folytatni.

Lázár János, térségünk országgyűlési képviselője a Rádió7 Közös nevező extra című műsorának vendégeként beszélt helyi és országos ügyekről csütörtökön. Elsőként a koronavírus-járványról. Elárulta, természetesen ő is nehezen élte és éli meg a pandémiát. Mindenben követte a hatóságok, a szakemberek útmutatásait, és örömmel tapasztalta, hogy a magyar állampolgárok általában is nagyon fegyelmezettnek bizonyultak a veszélyhelyzet idején: Magyarország remekül vizsgázott. Külön megköszönte Bugyi Györgyi járási tisztifőorvos és a makói-vásárhelyi kórház valamennyi munkatársának helytállását. Kitért rá, kecsegtetőek és reménykeltőek ugyan a gyógyszer- és vakcinakutatások, tehát fél éven belül talán javulhat a helyzet, de az orvostudomány jelen állása szerint kapuban a második hullám, vagyis újra összefogásra és a szabályok maximális betartására van szükség. Ennek kapcsán mindenkinek azt ajánlotta, pihenjen és nyaraljon idehaza (például Makón), mert sokkal kockázatmentesebb és biztonságosabb, mint külföldön, ahol súlyosabb a fertőzöttség, ráadásul a bajban lévő magyar vállalkozásokat, szolgáltatásokat is segíthetjük ez által. „Maradjunk az országon belül, és tartsuk kívül a fertőzést!” – üzente.

Sorskérdés a nemzeti önellátás

Felhívta a figyelmet, a 2008-as gazdasági világválság és a migrációs krízis után a koronavírus-járvány is rávilágít, az az állam tudja megvédeni a polgárait, amely rendben van, jól szervezett, modern és hatékony. Ma ugyanis nem vállalatok versengésén, hanem az államok felkészültségén múlik a világ sorsa – szögezte le.

Ezzel összefüggésben elhangzott, a politikus újabb 8,5 milliárd forint kormányzati forrást lobbizott ki a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára. Kiemelte, parlamenti képviselőként legfontosabb vállalásai ebben a négyéves ciklusban Makó fejlesztése, a Vásárhely-Szeged közötti villamosvasút kiépítése, valamint a mezőhegyesi mintagazdaság talpra állítása és újjászervezése, amit kormánybiztosként irányít. Úgy fogalmazott, az utóbbi két esztendő, de különösen a koronavírus-válság bebizonyította az önellátás fontosságát; felértékelődött a magyar agrárium szerepe. Minden családnak, minden országnak önellátásra kell berendezkednie, az ország jövője az agrárium, a nemzeti kézben lévő élelmiszer-termelés – gondoljunk csak arra, hogyan látnánk el élelemmel a magyarságot, ha hosszabb időre lezárják a határokat akár a teherszállító kamionok előtt is. Sorskérdésnek és kulcsfontosságúnak nevezte, Magyarország visszatalál-e az agráriumhoz, vagy importőr marad élelmiszerekből. A nemzeti önellátást szolgálja a ménesbirtokon idén induló, és 2022-re elkészülő nemzeti öntözésfejlesztési mintaprogram, amelynek keretében 5500 hektárnyi öntözőberendezés épül, ami 10 millió köbméter öntözővízzel láthatja majd el a termőföldeket a legkorszerűbb amerikai–dán technológia alapján. Lázár szerint, ha továbbra is ilyen szélsőséges és kiszámíthatatlan marad az időjárás, a beruházás akár öt év alatt megtérülhet, illetve ha a mostani csapadékszegény őszt és tavaszt tekintjük, akár húsz százalékkal növelheti a termésátlagokat a jó időben biztosított öntözés. Jelezte, ez a projekt a kisebb, 50-100 hektáros gazdaságok számára is utat mutathat a következő esztendőkben, hiszen ezek is rákényszerülnek, hogy az öntözésfejlesztésbe invesztáljanak. Hazánk szerencséje, hogy páratlan édesvízkinccsel rendelkezik, amelyre bátran építhet – nyilatkozta.

Vásárhelynek nincs polgármestere – pedig igény az lenne rá

Kevesebb miniszterelnök-jelölti helyezkedésre, és több polgármesteri aprómunkára lenne szükség Hódmezővásárhelyen – ezt már annak kapcsán jelentette ki, hogy a múlt héten kiderült, Hódmezővásárhely elbukta az ötmilliárdos könyvtárprojektet. Azt mondta, Vásárhelynek sajnos nincs polgármestere, csak miniszterelnök-jelöltje, miközben pedig a város lakossága nem valamiféle mozgalom vagy pártaktivisták tömege, hanem egy fejlődésre és gyarapodásra váró és vágyó közösség. Kiemelte, a kormánynak megkérdőjelezhetetlen és érthető álláspontja, hogy a járvány által nehezített gazdasági környezetben egyensúlyban akarja tartani az ország költségvetését, és eláll azoktól a beruházásoktól, amelyeket hosszú évek óta képtelenek megindítani a különböző önkormányzatok a Modern Városok Program keretében. Ilyen a vásárhelyi könyvtár ügye is.

A képviselő emlékeztetett: Almási István akkori polgármester 2017-ben kiváló megállapodást kötött Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelynek révén valódi tudásközponttal gazdagodhatott volna Vásárhely. Ez azért lett volna kiemelten fontos, mert a városnak éppen a tudás lehetne a kincse, amely lehetőséget teremt az embereknek a jobb életre a gazdasági lehetőségekben egyébként szegény környezetben. Komoly információs, technológiai fejlesztést irányoztak elő, ám három éven át semmi sem történt, nem meglepő, hogy a kormányzat megunta ezt a szerencsétlenkedést. Jelezte, ahol van megvalósítási képesség, lásd a honvédelmi tárca által menedzselt laktanyafejlesztés, ott a kormány továbbra is támogat, ugyanakkor ebben a tekintetben – mivel a munka szemmel láthatóan nincs elvégezve az új városvezetés részéről – aggódik a Modern Városok Program további tervezett vásárhelyi beruházásaiért, így a gimnáziumok korszerűsítéséért is. „Mindez oda vezet vissza, hogy ennek a városnak valójában két és fél éve csak miniszterelnök-jelöltje van, de nincs polgármestere, pedig a régi viccet idézve: igény az volna rá. Rengeteg ugyanis az elvégzésre váró nagy munka és kisebb feladat a könyvtárépítéstől a fűnyíráson át a szúnyoggyérítésig. Kevesebb miniszterelnök-jelölti helyezkedés, és több aprómunka kellene! Ebben a válságos időszakban ráadásul egy jó városvezető kétszer annyit használ, egy rossz pedig kétszer annyit árt, mint általában” – húzta alá.

Hozzátette, Márki-Zay Péter láthatóan pályaválasztási dilemmákkal, munkaerő-piaci helyezkedéssel küzd, miközben a város ügyeivel nem törődik. Fejébe vette, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lesz, amivel nincs semmi gond, az viszont Lázár János szerint elfogadhatatlan, hogy a politikai játszmáinak árát a település fizesse meg, a település legyen a vesztese. Azt mondta, ha Márki-Zay el akar menni az országos politikába, tegye, a vásárhelyiek majd választanak új polgármestert, és akkor le lesz nyírva a fű, és gyéríteni fogják a szúnyogokat. Kijelentette: ha ő lenne a polgármester, az új könyvtár már biztosan állna, így viszont elbukott a projekt. Hozzáfűzte, felfoghatatlan, hogy miközben nyolc éve nem ő vezeti a várost, bizonyos körök „valamilyen speciális vonzalomnál fogva” még mindig az ő nevével dobálóznak, őt okolják a kudarcaik miatt; ám továbbra sem szándékozik felvenni a kesztyűt. Megemlítette viszont, az adok-kapokba újabban a családját is bele kívánják rángatni, de óvatosságot javasolt, szerinte aki a feleségével kezd, az rosszabbul jár, mint aki őt találja meg…

A könyvtárbukta kapcsán szóba került, Vásárhely egy többfunkciós tudásközponttól esik el, mely információs központ, e-pont is lett volna, és háromszáz férőhelyes mélygarázzsal – állami pénzből – oldotta volna meg a belváros parkolási problémáit. Ami a közlekedésfejlesztést illeti, gőzerővel épül a Lázár János által kormánybiztosként irányított tram-train projekt. A képviselő elárulta, az infrastruktúra létesítése szeptemberig lezárul, a Covid-helyzettől függően október végén, november elején megérkeznek a Stadler által már gyártott járművek, és megindul a próbaüzem. Lázár és kollégái már dolgoznak a menetrend és árszabás kialakításán is. Továbbra is az a terv, hogy 2021 végén átadják majd a beruházást, mely felfoghatatlan léptékű előrelépést jelent, és ikervárossá teszi Szegedet, illetve Vásárhelyt.

Egy polgármester dolgozzon, ne politizáljon!

A műsorban Lázár János reagált a mártélyi iskola bezárására, illetve Putz Anita polgármester hozzá intézett nyílt levelére is. Azt mondta, miután korábban munkatársak voltak a vásárhelyi hivatalban, a személyeskedésekre nem kíván válaszolni, de összességében úgy látja, lassan mindenki számára nyilvánvalóvá kell válnia: nagy különbség van a polgármesteri munka és aközött, hogy valaki kávét főz vagy levelet bont a titkárságon. Hangsúlyozta: egy falusi vagy kisvárosi polgármesternek rengeteget kellene dolgoznia, és nem az a feladata, hogy politizáljon.

Az iskola léte vagy nem léte szerinte is kulcskérdés egy település jövője szempontjából, de nem futással vagy elfutással kellett volna küzdeni az intézményért, hanem azokkal a szülőkkel kellett volna egyeztetni, akik nem ide járatják a gyermeküket. A mártélyi szülők ugyanis az elmúlt években lábbal szavaztak. Jelenleg 73 alsós korú gyermek él a településen, de csak 21-en jártak az alsóba, közülük is többen vásárhelyiek, mindszentiek. Még a most az „asztalt csapkodó” mártélyi képviselők között is akad, aki nem a falu iskolájába íratta gyermekét. Lázár rámutatott, a polgármesternek megválasztása, azaz október óta az lett volna a kötelessége, hogy egyeztessen az 50-60 szülővel, aki nem Mártélyra járatja gyermekét, hogy mi ennek az oka, mi a problémájuk az iskolával, milyen fejlesztéssel tudják szimpatikusabbá tenni az intézményt, és a szülőket kellett volna meggyőzni, nem a tankerületet vagy a kormányt hibáztatni. Tudomása szerint ez nem történt meg. Ahogy szintén nem keresték meg a mártélyiak a képviselőt, a tankerületet vagy az államot az ügyben, hogy mondjuk három új tanteremre vagy egy új tanteremre lenne szükségük az előrelépéshez, a versenyképessé váláshoz, ugyanis ezen lehetett volna segíteni. Kiemelte, hibás az a polgármesteri szemlélet, hogy most „Gyurcsány Ferenc pártjával együttműködve kell politikai kampányt folytatni az iskoláért”, ehelyett a szülőkkel kellene konzultálni, őket kellene megérteni, miért viszik máshová a gyermekeket. A szabad iskolaválasztás ugyanis olyan vívmánya a rendszerváltásnak, amelyet balgaság lenne korlátozni.

Úgy összegzett, Mártélynak több más településhez – Csanádpalota, Kiszombor – hasonlóan jelen helyzetben elsősorban is egy jó polgármesterre lenne szüksége. Az „acsarkodás és a futkorászás” no meg az állandó vita ugyanis oda vezet, hogy a falu sorra bukja el a pályázatokat, esik el a fejlesztési lehetőségektől. „Ha nincs elvégezve a munka, nincsenek jó pályázatok, akkor nem lesz pénz. Egy polgármesternek keményen kell dolgoznia, nem az a dolga, hogy politizáljon” – erősítette meg.