Városháza

Hatalmas hazugság tehát, hogy a kormány politikai okokból büntetné Hódmezővásárhelyt. Ahol a városvezetés és az önkormányzat elvégzi a munkát, ott sorra valósulnak meg a tervezett projektek.

Gigabotrány robbant ki a napokban Vásárhelyen, miután kiderült, addig szerencsétlenkedett és variált Márki-Zay Péter polgármester a Modern Városok Program keretében tervezett új könyvtár és tudásközpont (egyúttal közösségi tér és mélygarázs) beruházásával, helyszínével, míg a kormányzat megunta a tökörészést, nem járult hozzá a támogatási szerződés újabb módosításához, és visszavonta a nagyprojekt finanszírozását. Vagyis miután az előző, fideszes városvezetés által a Kossuth térre szépen előkészített projektet megpuccsolta a balliberális fordulat, Márki-Zayék végül azt érték el, hogy sehol nem épül új könyvtár és tudásközpont Vásárhelyen a helyi kultúra, művelődés és úgy általában a helyi fiatalság közösségi igényeinek szolgálatára.

Az ellenzéki városvezető természetesen hárít és mutogat az ügyben, a kormányt hibáztatja, mely – szerinte – politikai okokból bünteti Vásárhelyt, és vonta meg a forrásokat a településtől. Csakhogy ez vaskos csúsztatás! E tekintetben pedig két fontos és lényeges körülményre szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét.

Egyrészt már 2018 végén megkongattuk a vészharangot: észbe kaphatna és munkához láthatna végre az új polgármester és csapata, mert a kormány támogatna, de Vásárhelyen NINCS MIT. Az utóbbi hónapokban pedig többször figyelmeztettünk, Márki-Zay és balliberális városvezetés leginkább politikai acsarkodással, kormány- és Fidesz-ellenes háborúskodással, vérciki és haszontalan orbánozással és lázározással múlatja idejét, nem fordít kellő időt, figyelmet és energiát a Modern Városok Program, a város kiemelt fejlesztéseinek előkészítésére, menedzselésére, miközben a szétvert hivatal sem áll a helyzet magaslatán. Már májusban rámutattunk, úgy, ahogy van, veszni látszik a Modern Városok Program Hódmezővásárhely számára. A kétéves cirkusz és az el nem végzett munka százmilliárdos veszteséget jelent a városnak.

„A Modern Városok Program hatalmas esélyt adott Hódmezővásárhelynek. A 2017-es megállapodás a város nagyon sok területén komoly előrelépést eredményezett volna, az elmúlt két év alatt azonban a legtöbb területen egyetlen centit sem haladtunk. Nagyon úgy tűnik, ezzel a lehetőség is elúszott” – írtuk akkor az eredetileg összesen 22 elemet tartalmazó (az ipari park bővítésétől a Bethlen Gábor- és a Németh László-gimnázium felújításán keresztül 117 kilométer kerékpárút építéséig terjedő) vásárhelyi csomag kapcsán, és ma sem fogalmaznánk másként. Illetve talán még élesebben, hiszen azóta az ötmilliárdos könyvtárbukta már tagadhatatlan és visszavonhatatlan.

Mint megjegyeztük, a Modern Városok Program közel 170 milliárdos fejlesztést hozott volna, azaz volna Hódmezővásárhelyre. Nem véletlen, hogy más megyei jogú városok mindent megtettek azért, hogy minél hamarabb meginduljanak a beruházások, mert egy jó városvezető tudja, csak az a biztos, ami már megépült. Mindenhol, vagyis SZINTE MINDENHOL gőzerővel fogtak tehát hozzá az előkészítéshez és az építkezésekhez. Vásárhely polgármesterének viszont fontosabb volt, hogy esténként az ATV-ben szidja a kormányt, a balliberális országos összefogást, illetve az ellenzéki előválasztást szervezze, és saját miniszterelnök-jelöltségét építgesse, miközben a városa 2020 derekára csődközeli helyzetbe jutott (hadd emlékeztessünk itt az önkormányzati dolgozók bérének 50-75 százalékos megszorítására, az elbocsátásokra, az egymilliárdos hitelkeret aktiválására és arra, hogy jelenleg nem tudni pontosan, az idei évben meddig is fizetőképes a város). Mindezek alapján joggal jelenthettük és jelenthetjük ki, Márki-Zay polgármestersége már most súlyos milliárdokban mérhető veszteséget jelent Hódmezővásárhelynek.

Arra is kitértünk, a Modern Városok Program vásárhelyi elemeiből csak és kizárólag két beruházás halad az eredeti terveknek megfelelően, melyeket nem az önkormányzat, hanem az állam koordinál, felügyel és tart kézben. Azaz a Honvédelmi Minisztérium által menedzselt honvédelmi szakközépiskola és kollégium projektje, valamint a Lázár János kormánybiztos által vezetett tram-train fejlesztés. A többi programelemről sajnos ugyanez nem mondható el…

Márki-Zay tehát azzal próbálja etetni és hergelni a vásárhelyi közvéleményt, hogy mindezért a kormány a hibás, mely politikai okokból bünteti Vásárhelyt, mert ellenzéki vezetést választott. Csakhogy ez nem más, mint kész átverés – ez a másik olyan szempont, mellyel minden helyi lakosnak tisztában kell lennie! Piti kis hazugság, hogy Orbán Viktor megvonta volna a Modern Városok Program fejlesztési forrásait azoktól a városoktól, melyeket ellenzéki polgármester irányít: tucatszámra bizonyítják az ellenzéki megyei jogú városok megvalósuló, szépen haladó projektjei, hogy ahol nem a politikai cirkuszolás és hadakozás az első, hanem a tudatos városfejlesztés, tehát ahol nem sarat dobálnak, hanem elvégzik a munkát, ott a Modern Városok Program keretében épül, szépül, korszerűsödik, gazdagodik, fejlődik a település. Még vonzóbbá válik a közösség számára. Vásárhely e tekintetben is – sajnos – a kivétel a sorban, mely egy helyben topogva a sor végén kullog…

Alábbi – korántsem teljes – felsorolásunkban mutatjuk, mi minden valósul(t) meg az ellenzéki megyei jogú városokban a Modern Városok Programban:

Dunaújváros:

• Befejeződött a Fabó Éva sportuszoda felújítása, megtörtént az Aquantis élményfürdő visszavásárlása és felújítása, 4,5 milliárd forintos fürdő- és vízisport-beruházok
• Elkezdődött a Szalki-sziget rehabilitációja (a fejlesztés becsült összköltsége bruttó 1,159 milliárd forint)
• Befejeződött a Radari Sporttelep felújítása, befejeződött a Küzdősport-centrum felújítása és kialakítása ( 650 millió forintos beruházás)
• Elkezdődött a Dunaújváros-Sárbogárd közötti út felújításának I. szakasza (Mezőfalva-Sárbogárd)
• Zöld SZTK épületének rehabilitálása (közel 1 milliárd forint)

Eger:

• Elkezdődött a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ kialakítása (9 milliárd forintot, amivel a vízi sportok hazai központja lehet)
• Átadták a Bárány István uszodát (több mint 2 milliárd forint)
• Július 25-én átadják az M25-ös utat (56 milliárd forint)
• Elkezdődött az egri vár felújítása, a Zárkándy bástya rekonstrukciója (600 millió forint)

Miskolc:

• Befejeződött az intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítése – 900 intelligens kamera szolgálja a közbiztonságot (1,6 milliárd)
• Elkezdődött az M30-as autópálya építése – Miskolc-országhatár (240 milliárd forint)
• Elkezdődött a diósgyőri vár rekonstrukciója (három ütemben: 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban 4 milliárd, 2021-ben pedig 4,2 milliárd forint), a vár és környezetének rekonstrukciójára mintegy 1 milliárd forintot különített el a kormány, valamint ugyanerre a célra a Nemzeti Várprogramból mintegy 2 milliárd forint fordítható
• Elkezdődőt a miskolctapolcai strand fejlesztésének II. szakasza (kb. 13 milliárd forint)
• Megkezdődött az ipari park fejlesztése I. szakasza – területvásárlás, lezárult (5,4 milliárd forintot kapott)
• Közlekedési csomópont előkészületei elkezdődtek

Szeged:

• Elkezdődött az uszoda építése (a 16 milliárd forintból, állami támogatásból felépülő komplexum alapkövét még 2018 augusztusában helyezték az Etelka sor melletti terület földjébe, a beruházás ugyan csúszik, de halad)
• Elkezdődött a kézilabdacsarnok építése (35,8 milliárd forint, a 8300 férőhelyes létesítmény nemcsak az élsportot, hanem az utánpótlás-nevelést is szolgálni fogja)
• Elkezdődött a SZVSE-pályán létesülő (550 millió forint) és a Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló atlétikai centrum (1,6 milliárd forint) megvalósítása
• Befejeződött az infrastrukturális ipari park fejlesztése
• Befejeződött a Pick Szeged Zrt. új gyárának építése az ipari park területén
• a Science Parkban az inkubátorház kialakítása megkezdődött (1,2 milliárd forint)

Szombathely:

• Ipari terület közművesítése befejeződött
• A Romkert fejlesztésének első két üteme befejeződött
• Új orvosi rendelőt hoztak létre (700 millió forint)
• Felújították a sportligetet (1,1 milliárd forint)
• Dozmati víztározót építettek (több mint 2 milliárd forint, vízügyi szakemberek régóta sürgették a beruházást, amellyel most teljessé vált a vasi megyeszékhely és több környező település védelme.)
• Barnamezős beruházás: új vívóakadémiát, asztalitenisz-centrumot és cserkészházat építettek (1 milliárd forint)
• Megvalósultak a Szent Márton-terv egyházi és városi elemei, fejlesztései
• Befejeződött a városi fedett uszoda fejlesztése és bővítése (8,7 milliárd forint)
• Befejezték a Smidt Múzeum új fogadóépületét