Márki-Zay szerint eredmény, hogy nem épült új könyvtár a Kossuth téren

Mielőtt a feledés homályába merülne: a balliberális polgármester a tavalyi választási kampánya során eredménylistájában büszkélkedett(!) vele, hogy megpuccsolta az új könyvtár és tudásközpont Kossuth téri beruházását. Nos, az akció olyan jól sikerült, hogy Vásárhelynek végül sehol sem lesz modern bibliotékája, korszerű közösségi tere. Mögcsinálta.

Igencsak pikáns, ha egy politikus azzal henceg és dicsekszik, hogy egy, a települése és közössége számára fontos beruházást megakadályozott, nem azzal építi imázsát, hogy valamit létrehozott, valamivel gazdagította a helyi közéletet. Nos, Márki-Zay Péter esetében pedig pontosan ez történt. A napokban kirobbant könyvtárbotrány, az ötmilliárdos bukta kapcsán érdemes felidézni, a balliberális politikus tavalyi választási kampányában a „30 hazugság, 30 eredmény, 30 ígéret” című videós sorozatában bizony konkrétan EREDMÉNYEI között sorolta, hogy sikerült megpuccsolnia a Modern Városok Program keretében tervezett Kossuth téri könyvtár- és tudásközpont-létesítést, miután pedig az előző városvezetés gyönyörűen előkészítette a nagyberuházást, és a tervpályázatot is lebonyolította.

„Láthatták, hogy hogy elrondította volna AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZERINT (sic!!!) ezt a gyönyörű, hangulatos történelmi főterünket, a Kossuth teret egy a mostani Sarokház elé, az Ótemplom közvetlen szomszédságába épített hatalmas, modern könyvtárépület. Sikerült megakadályozni ezt az építkezést!” – büszkélkedett vele a városvezető, milyen bátor és derék módon keresztbe feküdt a beruházásnak, a fejlődésnek.

Sőt, még rá is tromfolt erre, mert egyenesen 2019. október 13-a tétjének minősítette, hogy megvalósul-e a Kossuth téri projekt: jelesül arra célzott, hogy ha jön a gaz, galád Fidesz, akkor még a végén az fenyegeti a várost, hogy megépül a főtéren a tervezett, a 21. századi igényeket kielégítő könyvtár, tudásközpont, ifjúsági-közösségi tér és 300 férőhelyes mélygarázs. Hát, nem oda Buda, vagy a klasszikus után szabadon, „egy lósz.rt, mama”!

„Sikerült megóvni Hódmezővásárhely főterét, ez volt az egyik tétje a tavaly februári választásnak, és ahogy a Fideszt ismerem, ez most is az egyik tétje a választásnak. Ha minket támogatnak, akkor – és ez egy ígéret is, – akkor továbbra is meg fogjuk akadályozni azt, hogy a városunk történelmi hangulatát megváltoztassák és elcsúfítsák” – hangoztatta a polgármester.

Halkan jegyezzük meg e helyütt, Márki-Zay fűt, fát, virágot ígért tavaly ősszel a lakosoknak. Példának okáért ingyenes helyi tömegközlekedést, modern csúszdaparkot és kempinget a strandra, és hogy önkormányzati kézbe veszik a városi járóbeteg-ellátást. No meg hogy felépítik az új könyvtárat – oda, ahová híveivel jól „megvárosikonzultálta”: a Zrínyi utcai telekre. Vagy a Hódtóba. Ki tudja. Ehhez képest kristálytisztán látszik, mi a vásárhelyi valóság 2020 nyarán. Helyben járás, szabadon visszafejlődés és diverzgyöp; amíg a szem ellát…

A napokban kiderült, a polgármester bő kétéves szerencsétlenedése, variálása és politikai cirkuszolása oda vezetett, hogy a kormányzat nem járult hozzá a bibliotéka támogatási szerződésének módosításához, vagyis Vásárhely elesett az ötmilliárdos beruházástól a Modern Városok Programban. Nem épül új, modern könyvtár, tudásközpont, ifjúsági-közösségi tér és háromszáz férőhelyes mélygarázs. Az önvizsgálat, a felelősségvállalás, a tükörbe nézés helyett csúcsra jár a hergelés. A balliberális városvezető a kormány és a Fidesz, a hozzá kötődő „új elit” a kultúra, a tudás ellen uszít. Mindennek a város, a közösség itta és issza meg a levét.

MÖGCSINÁLTA. MÖGCSINÁLTÁK.