Az uniós átlag alatt alakul a magyar munkanélküliség

Betöltetlen álláshelyek, újraindult toborzás – túl van a mélyponton a munkaerőpiac, derül ki a Profession.hu elemzéséből. Az állásportál adatai szerint áprilishoz képest májusban 36 százalékkal, júniusban pedig májushoz képest további 20 százalékkal több álláshirdetést adtak fel a cégek, de a kormány adatai szerint is folyamatosan csökken az álláskeresők száma.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott: „Ma Magyarországon hétszázezer fővel többen dolgoznak, mint tíz évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatások valóban arányosak és elegendők voltak ahhoz, hogy a munkahelyeket megőrizzük. Ez pedig lehetőséget biztosít számunkra, hogy olyan beruházásokat támogassunk, amelyekkel megerősítjük a munkahelyeket és újakat teremtünk.”

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a rádiónak elmondta, a számok és a tapasztalat alapján fordulat látható a munkaerőpiacon. Áprilisban még naponta négyezren váltak munkanélkülivé, ez a szám május közepén megfeleződött, azóta fordulat következett be, és mintegy harmincezerrel növekedett a munkaerőpiacra lépők száma.

A járvány miatti korlátozások feloldásával a személyes szolgáltatásokat végző vállalkozások tevékenysége újraindult. Az időszak átvészelésében nagy segítséget jelentettek a kormányzati bértámogatások, mind például a rövidített munkaidő bevezetése.

Az említett állásportál szerint a válság a legkevésbé a cégvezetői, mezőgazdasági, IT-programozói és az építőipari állások piacát érintette.

„Az építőipar nem egyszemélyes szolgáltatás, de a karantén időszaka alatt nem volt fennakadás a munkavégzésben. Az informatikai szektor éppen, hogy győztese ennek a helyzetnek, a digitális forradalom felerősödött. A mezőgazdaság szabadban végzett munka, illetve a technológiának köszönhetően kevés a tömegesen végzett feladat” – mondta György László.

Az otthoni foglalkoztatással kapcsolatban elmondta, korábban nem volt jellemző ez a foglalkoztatási forma Kelet-Európában, de a járvány idején megtapasztalhatták a munkaadók, hogy működik ez a rendszer, és vannak előnyei (fűtési, utazási, elhelyezési költségek megspórolása, hatékonyabb munkavégzés).

A digitális infrastruktúra megteremtésére is vannak szakszervezeti igények a munkaadók felé.

Forrás: hirado.hu