Vásárhelyről Szegedre: mivel, mennyiért és mennyi idő alatt? 1

Megvizsgálták, busszal, autóval, helyi tömegközlekedéssel és taxival, hogyan és mennyi pénzből érhetők el különböző szegedi célpontok. Grafikák következnek – írja a Vásárhely24.

Naponta sok ezer vásárhelyi indul Szegedre, majd vissza. Miért megy, miért mehet egy vásárhelyi Szegedre? A legegyszerűbb válasz az, hogy dolgozni, vagy tanulni. Ezen kívül családtaghoz, rokonhoz, barátokhoz, ismerősökhöz. De sokan a klinikára, vagy kormányhivatalba is kénytelenek átjárni, hivatalos, vagy egészségügyi ügyet intézni. Ennél kellemesebb az ha továbbutazás miatt érkeznek Szegedre, esetleg plázázni mennek a barátnőkkel, egy belvárosi szórakozóhelyre a barátokkal, színházba, vagy kulturális eseményre, esetleg fesztiválszezonban egy szabadtéri rendezvényre. Nem mindegy tehát, mikor, hova, milyen eszközt választ valaki a közlekedésre.

Hódmezővásárhely és Szeged legnépszerűbb és legkézenfekvőbb kiindulási pontjait és célállomásait kötötték össze és vizsgálták meg, milyen közlekedési eszközzel, mennyi idő alatt és mennyiért tudjuk megtenni a távolságot.

A mérést most, júliusban végezték el és minden úton tapasztalták, korántsem akkora most a forgalom, lévén tanítási szünet és szabadságolások vannak, mint lesz majd szeptembertől, vagy a tél beálltával, amikor bizony nemcsak a nagyobb forgalom, de az utak járhatósága is 10, de akár 15 perccel is megnövelheti a menetidőt, személyautóval és busszal egyaránt.

A lap úgy véli, az alábbiaknál rövidebb idő alatt, és olcsóbban nem nagyon lehet megtenni ezeket a távolságokat. Vizsgálták a költségeket is, az aktuális, teljes árat, diákot és nyugdíjas tarifát is figyelembe véve.

Vásárhelyről Szegedre: mivel, mennyiért és mennyi idő alatt?

Ezen lehetőségekkel szemben kínál egy másik alternatívát a hamarosan elkészülő Tram-Train, mely túl azon, hogy vélhetően időben is, de anyagiakban is kedvezőbb kondíciókkal rendelkezik. A mérleg nyelvét felé billenti az is, hogy ezen kívül, biztonságos, nem nekünk kell vezetni, nem kell parkolót, parkolóautomatát keresni, tiszta, kevésbé függ az időjárástól, az összes jelentős szegedi célpontot tól-ig éri el, de a továbbutazási pontok elérésével távolabbi helyek is könnyebben megközelíthetők, mint Új-Szeged, Sziksóstó, vagy akár a Maty-ér.

Forrás, grafikák: vasarhely24.com