Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 9

Ismét akcióban Vásárhely „új elitje”: ezúttal a polgármester szegénységi bizonyítványát igyekeznek elfödni. Mint megírtuk, Márki-Zay Péter bő kétéves szerencsétlenedése és politikai cirkuszolása oda vezetett, hogy elbukta az új könyvtár építésének lehetőségét, a mintegy ötmilliárd forintnyi forrást. A politikus hívei most az interneten úgy magyarázzák a magyarázhatatlant, hogy Vásárhelynek tulajdonképpen nincs is szüksége új bibliotékára. Avagy sajnos: a jövőt felzabáló sötétség az úr!

Nem egészen egy hete robbant a bomba, vagyis kártyavárként omlott össze Márki-Zay Péter politikai látványpéksége. Mögcsinálta: a polgármester az új városvezetés bő kétéves töketlenkedése, illetve politikai acsarkodása, miatt a település mintegy ötmilliárd forint forrást bukott el, hiszen a kormányzat véglegesen elállt az új könyvtár és tudásközpont beruházásának támogatásától. Attól a projekttől, amiben még 2017 tavaszán egyezett meg Almási István akkori polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program keretében. Két józanul gondolkodó, felelős politikus egymás tenyerébe csapott egy modern város érdekében, majd jött egy balliberális megmondóember, és belecsapott a lecsóba… A fideszes városvezetés ugyan rekordgyorsasággal, néhány hónap alatt előkészítette a fejlesztést, lebonyolították a tervpályázatot is a Kossuth téri helyszínre, de következett 2018 februárja, az időközi választás, és a pajzsra emelt Márki-Zay megpuccsolta a beruházást. Azóta pedig csak a bénázás, az össze-vissza szavaztatgatás és a variálás ment, helyszíneket módosítgattak, az előkészítés egyáltalán nem haladt, erre unt rá a kormány, és mondott nemet a támogatási szerződés újabb változtatására.

Márki-Zayt persze nem olyan fából faragták, hogy miután szerencsétlenedéséért súlyos árat fizetett a helyi közösség, kiálljon az emberek elé, és elnézést kérjen a több mint kínos bakiért. A közösségi médiában máris gőzerővel beindult a polgármester politikai kommandója, fanatizált, felhergelt híveinek tábora. Az az „új elit”, melyről minapi cikkünkben mutattuk be, fő fegyvere a megfélemlítés, a vélt vagy valós ellenfelek állandó támadása, lejáratása és megfélemlítése. A „szeretet hatalmának” hazug zászlaja alá bújva valójában az agresszió és az erőszak nyelvén beszélnek a város másik felével.

Nos, az „új elit” ezúttal a magát a könyvtárberuházást támadja az eredeti, Kossuth téri helyszínen keresztül. Azzal igyekeznek elfödni az „álmessiás” szegénységi bizonyítványát, hogy a városnak – szerintük – tulajdonképpen nincs is szüksége új bibliotékára.

„Lelketlen beton- és üvegmonstrum”, „forró, szürke és poros betonkatlan”, „újabb szürke doboz”, „szerencsére sikerült ezt az újabb agyrémet megakadályozni”, „Hódmezővásárhelynek most nem is egy 5 milliárdos könyvtárra van szüksége. Van itt már elég múzeum, kiállítótér és városi épület […] Ezek fenntartása is éppen elég pénzt visz el…” – szemezgetve az elmúlt napok terméséből így ír például a Márki-Zay által elbaltázott könyvtárprojektről a polgármester egyik legismertebb influenszere, és kinyilatkoztatásához, igehirdetéséhez lelkesen tapsikolnak az „új elit” tagjai, Márki-Zay ismert világhálós és „szárazföldi” aktivistái, politikai kegyeltjei, fórumainak székfoglalói. Záporoznak a közösségi médiában a válogatott szidalmak a „betonkolosszusról”, a „betonmonstrumról” és a „dohosodó könyvekről”, melyek így együtt „elszívták volna a levegőt” a vásárhelyiek elől. Hát, most már nem szívják el (miközben valójában a város közössége szívja meg…).

Beindult tehát az „agymosás”, mely azt próbálja ráerőszakolni a vásárhelyiekre, hogy nincs itt semmi látnivaló, a meztelen királlyá degradálódott polgármester teszetoszasága miatt ugyan elúszott az ötmilliárdos beruházás, de végül is nem olyan nagy kár érte, mert amúgy is „agyrém” lett volna az egész, valami „lelketlen monstrum, katlan, doboz”, és van itt már elég múzeum és kulturális intézmény, „nincs is szüksége” a városnak „egy 5 milliárdos könyvtárra”.

Ennek kapcsán azonban szeretnénk felhívni a figyelmet, súlyos veszélyekkel és messzire vezető következményekkel jár ez a szerecsenmosdató narratíva, mely nem más, mint nettó kultúra-, tudás- és közösségellenes uszítás és hergelés! Aki kicsinyes és önző politikai szempontok miatt a könyvtárépítést támadja, az valójában a következő nemzedék(ek) oktatását, művelődését, kulturálódását ássa alá és süllyeszti el. A Márki-Zay körül legyeskedő „új elit” könyvtárellenes gyűlöletkampánya e tekintetben vegytiszta provincializmus, semmi másra nem jó, csak arra, hogy megpróbálja „sötétségben tartani” a vásárhelyieket, megfosztva őket egy olyan lehetőségtől, mely műveltebbé: gazdagabbá, többé és jobbá tenné – azaz csak tette volna – a közösséget. Vásárhely nem CSAK egy könyvtárat, egy kulturális centrumot veszített el polgármestere totojázásnak és (h)arcoskodásának, országos karrierépítésének árnyékában, hanem JÓVAL TÖBBET. Így egy a bibliotékához kapcsolódó 300 férőhelyes mélygarázst, mely megoldotta volna – azaz volna – a belváros parkolási problémáit, valamint egy valódi közösségi, közösségformáló teret, mely otthona lehetett volna – azaz volna – a helyi ifjúságnak, a szórakozás és a kikapcsolódás számtalan modern formáját is biztosítva nekik az e-olvasástól az e-sportig. A fanatizált és felhergelt „új elit” felelőssége, pontosabban felelőtlensége igencsak súlyos: rendkívül veszélyes útra fordították Vásárhelyt, hiszen a hasonló méretű és adottságú városoknak éppen az lehet a veszte a következő években, ha a fiatalok nem találják meg itt a számításukat, nem tudnak helyben tanulni, művelődni, ezért lehetőségek híján szedik a sátorfájukat: a település kiürül, elöregszik, süllyed. De legalábbis képtelen – valós vízió hiányában – képtelen lesz átlépni az árnyékát.

Persze, ne legyünk teljesen igazságtalanok, mondhatni, adjuk meg a „császárnak”, ami a császáré. Márki-Zay Péter az utóbbi hónapokban két „könyvtárat” is átadott, felavatott Vásárhelyen. Ennyire futotta városvezetői képességeiből. De ha tetszik, úgy tűnik, az „új elit” és vezére szerint ezek illenek városunkhoz. Avagy: ennyit érdemel? Az ötmilliárdos modern bibliotékát ugyan elbaltázták, de van másik: egy POKET-zsebkönyvdoboz no meg egy „exhamburgerező” bódékönyvlerakat. Tessék mondani: ez már a szabadon fejlődő Vásárhely, vagy eltévesztettük a házszámot?

Jár, ami jár, avagy Márki-Zay Péter „könyvtárakat” avat:

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 1

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 2

Így támadja az „új elit” az ötmilliárdos könyvtárberuházást:

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 3

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 4

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 5

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 6

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 7

Minek is ide könyvtár? – kultúraellenességbe csap át Márki-Zayék magyarázkodása 8

Fotók: Gémes Sándor, Szabó Viktor; Polgármesteri Hivatal gyorshírszolgálata, Facebook (László Krisztián, illetve Márki-Zay Péter oldala)