76 éve született Rapcsák András

Rapcsák András 1943. július 14-én született Debrecenben. 

A politikus 1990-ben lett Hódmezővásárhely polgármestere. Az 1994-es helyhatósági választásokon újra polgármesterré választották 76,65%-os eredménnyel. 1994 júliusában a Kereszténydemokrata Néppárt tagja lett, ettől az évtől kezdve országgyűlési képviselő lett a KDNP színeiben Csongrád megye 6. számú, Hódmezővásárhelyt is magába foglaló választókerületében. A KDNP jogi és önkormányzati munkacsoportjának a tagja volt. 1997 júliusában kivált a pártból és független képviselő lett, majd 1997 szeptemberében belépett a Fidesz frakciójába. Az 1998-as országgyűlési választásokon az MKDSZ-Fidesz-MDF közös jelöltjeként az első fordulóban győzelmet aratott. Ettől az évtől kezdve a Csongrád megyei közgyűlésnek is a tagja.

1999-ben az ellenzéke megvádolta azzal, hogy közpénzből finanszírozta a születésnapjának megünneplését, majd telekspekulációval vádolták, ennek eredményeként felfüggesztették polgármesteri állásából. Az önkormányzatnak egy évig nem lett új polgármestere, és csődközeli helyzetbe került. 2000 augusztusában feloszlatta magát a képviselőtestület, így új választásokat írtak ki. A választásokon negyedszerre is polgármesterré választották. A 2002-es országgyűlési választásokon a Fidesz színeiben indult volna, de már nem érte meg: 2002. február 3-án este tüdőembóliában elhunyt.

Utódjává Lázár Jánost választották mind az országgyűlésben, mind a város élén.

Hódmezővásárhely városa őrzi a polgármester emlékét: 2003-ban posztumusz a város díszpolgárává választották. 2007-ben a Szántó Kovács János utca elejét a 60-as számig Dr. Rapcsák András úttá keresztelték át, az utca folytatásában megmaradt az eredeti ház számozás. A város szobrot állított az emlékére, a szoborpályázat győztese Varga Imre Kossuth-díjas szobrász lett. A szobrot az egykori polgármester születésének 65. évfordulóján, 2008. július 14-én avatták fel.

Forrás: Wikipédia