Újabb fejlesztési forrásokról maradtak le a mártélyiak

Út- és járdafejlesztésre is pályázott a település a Magyar Falu Program keretében, de a jelek szerint egyik sem jött össze, lőttek a 35 millió forintosra tervezett korszerűsítési projektnek.

Amint arról a napokban beszámoltunk, eredményt hirdetett a kormányzat a Magyar Falu Program két fontos alprogramjának aktuális pályázataiban. A kormany.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint Kiszombor több mint 29,5 millió, Óföldeák több mint 28 millió forintot nyert el az önkormányzat tulajdonában lévő utak felújítására, építésére, Székkutas pedig csaknem 3 millió forint támogatásban részesül önkormányzati járdaépítésre és -felújításra. Az önkormányzati útépítések és útfelújítások alprogram nyerteseit 12, az önkormányzati járdaépítések és járdafelújítások kedvezményezettjeit 6 oldalon sorolják, ám egyik hosszú listában sem bukkantunk Mártély településre.

Információink szerint Mártély önkormányzata is pályázott pedig a Magyar Falu Programban, mintegy 30 millió forintot szeretett volna elnyerni útfejlesztésre, 5 milliót pedig járdakorszerűsítésre. A kormany.hu-n megjelent tájékoztatás szerint a falu nem járt sikerrel, azaz – ahogy az ilyenkor lenni szokott – a pályázatai minden valószínűség szerint az úgynevezett tartaléklistára került. Ez azonban sajnos összességében azt jelenti, hogy újabb fejlesztési forrásokról maradtak le a mártélyiak.

Az utóbbi hetekben, hónapokban ráadásul nem a Magyar Falu Program volt az első, ami balul sült el Mártély számára. Korábban megírtuk: az önkormányzat elbukta a csapadékvíz-hálózat rekonstrukciójára beadott 100 millió forint értékű, valamint a minibölcsőde kialakítását célzó közel 40 milliós pályázatot is. Emellett Putz Anita ellenzéki, balliberális polgármester nem tudott a falu számára kedvező megállapodást kötni Hódmezővásárhellyel a közös hivatali szolgáltatás költségeiről: az állami normatíván felüli 9 millió forinttal terheli meg Vásárhely a mártélyi költségvetést, amit igencsak nehezen tud kigazdálkodni a község. Súlyos csapást jelenthet továbbá, hogy döntés született róla: ősztől bezár a mártélyi iskola. Az utóbbi időszakban már amúgy is csak alsó tagozat működött a településen, de miután a szülők többsége nem ide íratta gyermekét, a tankerület szerint az intézmény évek óta nem tudta teljesíteni a törvényileg kötelezően előírt gyermeklétszámot. A tankerület úgy indokolt: ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem megalapozott, a további működtetés nem szolgálja az érintett tanulók érdekét sem.