Közgyűlés: odaadták a Lisztet, spiclitörvényt fogadott el Márki-Zay többsége 6

A vélt vagy valós ellenfelek állandó támadása, lejáratása és megfélemlítése. Az új vásárhelyi elit az agresszió és az erőszak nyelvén beszél a város másik felével. Bemutatunk egy eltitkolt esetet, amiből látható, Márki-Zay Péter fanatizált hívei senkit nem kímélnek. A legfőbb ideje, hogy a józan ész nevében megállt parancsoljunk ennek az őrületnek!

Számos elemzésünkben mutattuk be az elmúlt időszakban, hogy a miniszterelnöknek bejelentkező Márki-Zay Péter politikájának fő mozgatórugói az állandó harc és támadás, valamint a valóság elfedése a kommunikáció és az önmarketing csalfa eszközeivel. Közéleti tevékenysége lényegében nem irányul másra, mint a vélt vagy valós politikai ellenfeleinek állandó hibáztatására, támadására, lejáratására. Márki-Zay stílusa jellegzetes: nem vitatkozik, hanem kinyilatkoztat, soha nem valamiért, hanem mindig valami ellen küzd, és nem győzni akar, hanem egyszerűen megsemmisíteni mindent és mindenkit, aki ellent mer neki mondani, vagy mást mer gondolni.

A vásárhelyi polgármester Facebook-posztjaiból, valamint rendszeresített közösségi prédikációiból árad a rosszindulat, a gyűlölet, valamint a kezelhetetlennek tűnő Fidesz-, Orbán- és Lázár-fóbia. Bő két és fél éve nem tesz mást, mint hergel és uszít, név szerint támad jobboldali politikusokat és a kormánypártokkal szimpatizáló közéleti szereplőket, magánembereket. A végtelen hosszú lista Kallai Árpád kórházigazgatótól kezdve Bálint Gabriellán, a Kapcsolat Központ vezetőjén, Lázárné Megyeri Zita tanárnőn át Bán Csaba református lelkipásztorig, valamint helyi iskolaigazgatókig, civil szervezetek képviselőiig, vásárhelyi újságírókig és „mezei” fideszes aktivistákig terjed. Érdemes megnézni, mert
roppant tanulságos, hogyan beszélt a legutóbbi testületi ülésen Gilicze Judittal, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola igazgatónőjével…

Ha a bíróság elmarasztalja, Márki-Zay név szerint szidja a bírót, és kilátásba helyezi, hogy az interneten kilistázza mint „vérbírót”, csak hogy nyomást gyakoroljon rá. Ha netalán kiderül, hogy valaki másnak van igaza, a legvégsőkig elmegy, hogy lejárassa az illetőt. Ha bárki kritikát fogalmaz meg, a polgármester kicsinyes, személyeskedő bosszújára számíthat. Nem csoda, hogy a hívei is azt hiszik, mindent megtehetnek, hiszen ők a tévedhetetlen és bűntelen „messiás” közvetlen követői. Hogy konkrétan miről is beszélünk?

Mint megírtuk, a valótlan állításai, lejáratásai miatt jogerősen elveszített öt személyiségi jogi, polgári pere uán múlt héten a hatodik perét is elbukta a polgármester: ezúttal egy büntetőeljárásban mondták ki bűnösnek első fokon, Miklós Anikó iskolaigazgató rágalmazása miatt. (Azt állította, terjesztette róla, hogy politikai okból súlyosan megalázta és megfenyegette egy kollégáját. A független bíróság kimondta: ez nem volt igaz.) A vádlott Márki-Zayt elítélték, egy év próbára bocsátották. Ám az ügy sajnos itt nem ért véget.

Miközben Márki-Zay mindent megtett, hogy a közösségi médiában magát ártatlan, az igazságért küzdő áldozatnak mutassa be, a tárgyalásra eleve a híveivel érkezett, hogy nyomást gyakoroljon a bíróra. Miután ez nem sikerült, és elmarasztalták, megindult az ellenfél nemtelen támadása, hazugságokkal, vádakkal. A politikus a kamerába azt állította, hogy ő egy megalázott tanárért állt ki, miközben a hívei fenyegették és megalázták az iskolaigazgatót, persze, kamerán kívül.

Tudomásunkra jutott, hogy a legutóbbi, a csongrádi bíróság által tárgyalt perét követően érdekes közjáték zajlott. A történtekkel kapcsolatban megkerestük Miklós Anikót, aki vonakodva és szűkszavúan, de elmondta, mi is történt valójában.

Az igazgató asszony – érhető okokból – nem szívesen idézte föl a történteket, és röviden kommentálta az eseményeket, megerősítve, hogy a Márki-Zay-tábor valóban fenyegetően fogta körbe, becsmérelte és szidalmazta őt a tárgyalás végeztével. Kifejtette ugyanakkor, továbbra sem szeretné, ha az iskolába bárki is politikát vinne, ez ellen a jövőben is ki fog állni.

Mindezek tükrében jogosan merül fel a kérdés, mennyire és meddig lehet hiteles a vásárhelyiek előtt Márki-Zay állandó mártírkodása, miközben ő gerjeszti a permanens harcot, ellenségeskedést. Újabban Lázár János országgyűlési képviselői családját, feleségét és gyermekeit sem kíméli meg támadásaitól (névvel, arccal szerkeszti ki őket, videókat mutat róluk a saját közösségi oldalán), miközben pedig – ezt is bemutattuk korábban – saját családtagjait szemrebbenés nélkül viszi bele személyes küzdelmeibe, rendeli alá politikai törekvéseinek.

Visszatérve a sajnálatos csongrádi eseményekre, a polgármester által közzétett videó, valamint a súlyos tízmilliókból fenntartott városházi propagandamédia felvételei szerint Márki-Zayt a bíróságra több közismert támogatója kísérte el: politikai fórumainak, tüntetéseinek állandó résztvevői, aktivistái, családtagjai (felesége, fia, illetve veje – aki a polgármesterhez kötődő, Vásárhelyiek a változásért „gyűlöletoldal” egyik adminisztrátoraként vált hírhedtté). De jelen volt Molnár Lászlóné Gyutay Katalin (Jobbik, MMM – Tiszta Vásárhelyért) önkormányzati képviselő, valamint a városvezetőt támogató Vásárhely Jövőjéért Egyesület elnöke, Szabó Margit „Momó” is, aki a közgyűlés Márki-Zayhoz kötődő
többségének jóvoltából a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának alelnöki
tisztségét is betölti. Az új vásárhelyi elit.

Márki-Zaynak persze nem először nyújtanak díszkíséretet, azaz „testőrséget” a perein családtagjai, hívei és támogatói: vélhetően nyomásgyakorlási szándékkal ugyanígy kisebb tömeget, társaságot vonultatott fel a bíróságon például a Juhász Tünde kormánymegbízott és Holubán Csilla járási hivatali vezető, valamint a Szabó Bálint jogász által ellene indított személyiségi jogi, polgári peres, valamint büntetőeljárások tárgyalásain is. Információink szerint a fent nevezett felpereseket, magánvádlókat is megtalálták ezen alkalmakkor a személyeskedő, verbális szidalmaikkal.

Fontos leszögezni: ez a fajta ellenségeskedés és indulatkeltés korábban soha nem volt jellemző Hódmezővásárhelyre. Ebben az egykoron békés városban eddig nem történt olyan, hogy egy fanatizált, felhergelt társaság nyilvánosan inzultálja, szidalmazza a tőlük másként gondolkodókat, a politikailag velük egyet nem értőket. Nagyon szomorú, hogy most ez történik, ami egyértelművé teszi, hogy Márki-Zay hatalmának alfája és ómegája nem más, mint az uszítás és a megfélemlítés. Végtelenül elkeserítő, hogy ide jutott ma a vásárhelyi közélet, ahol a polgármester körül kirajzolódó új „vásárhelyi elit” a megfélemlítés és az erőszak nyelvén beszél a város lakosságának másik felével. Nemcsak elszomorító, de a városunkhoz méltatlan is, hogy ennek a politikának „köszönhetően” a düh, az indulat és az agresszió az úr. A legfőbb ideje, hogy a józan ész nevében megállt parancsoljunk ennek az őrületnek!