Lázár: olyan mintaprogram lesz Mezőhegyesen, amelyből a teljes magyar agrárium profitálhat

Hétfőn, azaz július 13-ától indul a kormány által a gazdaságvédelmi alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter. Ebben a szakaszban az anyajuh -, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek valamint a zöldségnövény-termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket 2020. július 27-éig.

Július 13-ától érhetők el az agrárium válságkezelő programjának második ütemében lehívható források – közölte szombaton az agrártárca lapunkkal. A Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programból (NÉV Program) az anyajuh ágazat szereplői egymilliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuhtartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A támogatás mértéke 1200 forint/állategyed – ismertette Nagy István tárcavezető.

Az anyatehén ágazat részére ugyancsak egymilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre – részletezte. A támogatás alapja itt is a 2019. évi termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/állategyed. A tejhasznú szarvasmarha ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás-támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forintot állategyedként.

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők egymilliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke ezer forint méhcsaládonként.

A zöldségnövény termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény-terület nagysága. A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház teljes területe és a gombaházban található termesztőfelület teljes területe. A támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén 35 500 forint hektáronként, fűtött növényházas kultúra esetén 500 ezer forint, míg a gombaházak esetében egymillió-ötszázezer forint hektáronként – tájékoztatott a miniszter.

Forrás: magyarnemzet.hu