Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 7

A balliberális polgármesternek és az új városvezetésnek sikerült elszerencsétlenkednie egy 5 milliárdos beruházást, jelentős fejlesztéstől fosztva meg Vásárhelyt. A munka elvégzésébe beletört a bicskájuk, a másra mutogatásból és a felelősséghárításból azonban továbbra is sportot űznek.

Mint arról a napokban több cikkben beszámoltunk, véglegesen eldőlt, hogy nem épülhet meg Hódmezővásárhelyen a régóta tervezgetett új könyvtár és tudásközpont. A kormányzat ugyanis megelégelte Márki-Zay Péter és az új városvezetés több mint kétéves töketlenkedését, és nem járult hozzá az újabb módosítgatáshoz, hosszabbításhoz.

A mintegy 5 milliárd forintos nagyberuházásról 2017 májusában Almási István néhai polgármester állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program keretében. A fideszes városvezetés modern épületet képzelt el a Kossuth térre, egy a parkolási problémákat is megoldó mélygarázzsal, és gőzerővel látott munkához a vásárhelyiek érdekében: néhány hónap alatt nemcsak kiírta, de eredménnyel le is zárta a tervpályázatot. A kivitelezés azonban nem indulhatott meg, mert közbeszólt a 2018. februári időközi polgármester-választás: az ezen győztes Márki-Zay kampányában azt ígérte, máshová építi meg a könyvárat. Történt tehát mindez 2018 februárjában. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, de a beruházás megfeneklett: Márki-Zay polgármestersége alatt csak variálásra, módosítgatásra, össznépi szavazgatásra és persze politikai cirkuszolásra, kormányellenes acsarkodásra futotta.

Az eredményes Kossuth téri tervpályázatot kukázták. Lepörgött egy esztendő, szakértői hatástanulmányok készítgetésével telt-múlt az idő, mialatt Márki-Zay folyamatosan ekézte, szapulta (a kormányt és a miniszterelnököt, no meg persze) a Sarokház cukrászda előtti, a református ótemplom és az OTP közötti, eredetileg kijelölt területet. Majd nem reprezentatív online népszavazást és városi konzultációnak nevezett politikai PR-akciót szervezett közel tucatnyi lehetséges helyszínről. Aztán nagy, ingyenfagyis csinnadrattával bejelentette 2019 nyarán, hogy a vásárhelyiek (mármint a válaszadók) kétharmada a Zrínyi utca 12–14. szám alatt építené meg a kulturális és tudásközpontot. Szép dolog persze a részvételi demokrácia, csakhogy tovább is van, mondjuk még, mert jött az újabb csavar! Hamarosan azzal állt elő a polgármester, a városi konzultáció tulajdonképpen csak arra kellett, hogy kiválasszák a három, potenciálisan legjobb helyszínt, melyek közül majd a közgyűlés, pontosabban annak politikailag hozzá kötődő többsége dönt. Így söpörték le az asztalról a „népakarat” Zrínyi utcát, és határoztak 2020 januárjában immár a Hódtóban, a Tóalj utcán található füves terület mellett. Azóta nem tudni viszont pontosan, mi történt a projekt körül, hol bújt meg a városháza útvesztőiben…

A Promenad.hu már ekkor ás azóta is több ellentmondásra és veszélyre hívta fel a figyelmet. Nem kellett ugyanis sem jóstehetségnek, sem gazdasági szakértőnek lenni ahhoz, hogy észleljük a kézzelfogható szerencsétlenkedés kockázatait. Az egyik, hogy Márki-Zay a Kossuth teret – többek között – amiatt támadta, hogy ne vesszenek el zöldfelületek, erre egy olyan területet választottak ki, ahol aztán valóban jelentős zöldfelület beépítése fenyegetett. A másik, hogy jeleztük, a módosítgatási ötletelés és a helyszínváltoztatás miatt az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készítenie (ami egyrészt idő, másrészt pénz). Végül, de talán nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter májusban figyelmeztetett, a gazdaság újraindítása, a munkahelyteremtés és a családok támogatása egyértelmű prioritássá vált, vagyis aki nem indította meg a Modern Városok Programhoz tartozó beruházásait, az könnyen lehet, hogy lekésik, lemarad a kormányzati forrásokról. Így érkeztünk el 2020 júliusára, ahol a projekt tulajdonképpen még mindig a nullán állt, miközben a város gyakorlatilag a szemetesbe hajította a Kossuth téri helyszín 35 millió forintból megvalósított, eredményes tervpályázatát.

Erre a töketlenkedésre unt rá a kormány. Az EMMI államtitkára, Fekete Péter 2020. július 7-én kelt levelében leszögezte: „A támogatói okirat módosítása vonatkozásában az a döntés született, hogy mivel a beruházás megvalósításának megkezdése évek óta tolódik, az EMMI és a város között megkötött támogatói okirat meghosszabbítása nem támogatható”. Egyúttal arról is rendelkezik, hogy Vásárhelynek vissza kell fizetnie a 2019. március 31-éig fel nem használt támogatási összeget (sajtóhírek szerint összesen mintegy 268 millió forinttal kell elszámolni).

Tény tehát: óriási veszteség érte a várost, elbukott egy 5 milliárdos nagyberuházást a totojázás és a teszetoszaság miatt. (Hiszen szögezzük le: veretes csúsztatás, hogy a kormány vette el. A projekt egész egyszerűen nem haladt. Az sem igaz, hogy a kormány nem támogatja, bünteti Vásárhelyt: lásd a tram-train vagy a honvédelmi szakközépiskola és kollégium fejlesztésére adott sok-sok tízmilliárdnyi forrást!) Más településeken egy felelős (megismételjük: felelős!) vezetőnek illik lemondania, ha a közösségnek ilyen súlyos árat kell fizetnie a bénázásáért. Márki-Zayt azonban nem ilyen fából faragták, ő máris megtalálta a frappáns választ a könyvtárbuktára: Lázár János!

A szerdai rendkívüli közgyűlési ülés előtt még gondosan rejtegette, hogy az EMMI visszamondta a projekt támogatását, majd zavaros Facebook-posztban magyarázta szegénységi bizonyítványát. A szokás szerint másra mutogató, felelősséghárító agymenésben előbukkan Lakatos Péter bíró, Orbán Viktor, Gyopáros Alpár, sőt Tiborcz István is – no meg: Lázár János! Politikai maszatolás ide vagy oda, az RTL Klub csütörtöki híradójában már kénytelen volt elismerni, bizony csúszásban voltak a fejlesztéssel. Ugyanakkor azzal igyekezett kivágni magát, hogy bibibííí, a tram-traim beruházás határideje is változott, azaz: Lázár János! Sőt (a városvezetői munkavégzés helyett) Szél Bernadett és Hadházy Ákos parlamenti képviselőkkel közösen összetrombitált, a nemzeti konzultációt támadó utcai akción arra célozgatott, milyen „érdekes”, hogy miközben a kormány visszavonja a könyvtárépítés támogatását, még annál is több pénzzel növeli „az itt mellettünk épülő tram-train” költségvetését. Tehát megint csak: Lázár János!

Pedig Márki-Zay akaratlanul is kimondta a kulcsszót, a két dolog között ugyanis pofonegyszerű különbséget tenni: az egyik (a villamosvasút) ÉPÜL, a másik (a könyvtár) NEM. Ezek alapján pedig azt is gyerekjáték beazonosítani, mi különbözteti meg egymástól a két politikust: az egyik (Lázár János) a múlt héten is SZERZETT, HOZOTT újabb 9,3 milliárd forintnyi forrást Vásárhelynek, a másik (Márki-Zay Péter) pedig ELBUKOTT a városnak 5 milliárd forintot. Zongorázni lehet a különbséget, nemde? Persze tulajdonképpen nincs ebben semmi meglepő, mert míg Márki-Zay az utóbbi két és fél évben a permanens kormánybuktatással, forradalmi víziója országos haknijával, nagypolitikai építkezésével-törtetésével, ellenzéki miniszterelnök-jelöltségének megágyazásával, a 106 előválasztás szervezésével, budapesti megmondóembereskedésével, állandósult ATV-s sajtószerepelgetéssel múlatta idejét, addig Lázár a beruházásokkal foglalkozott, a fejlesztéseket gondozta. Annyi történt tehát, hogy miközben a polgármester által éjt-nappallá téve támadott Lázár építi a várost, Márki-Zay még a meglévő lehetőségeket is elszalasztotta, elszerencsétlenkedte. Sajnálatos, és szomorúan hangozhat, de nem lennénk meglepve, ha ugyanerre a sorsra jutna a Bethlen-gimnázium, a Németh László-gimnázium vagy a 117 kilométer kerékpárút ügye is…