Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 8

A Márki-Zay Péter vezette vásárhelyi közgyűlési többség szerdán megszavazta: a jövőben fizetni kell annak, aki használni szeretné a kórház mögötti parkolót. Emellett ismét hosszas vita alakult ki a Szőnyi iskola kapcsán, és egymilliárd forintos likvidhitel felvételének lehetőségéről is döntöttek.

Rendkívüli ülést tartott a vásárhelyi képviselőtestület szerdán. A grémium eredetileg a spiclitörvény néven elhíresült önkormányzati rendeletről is tárgyalt volna, azonban mivel abban a megyei kormányhivatal több kivetnivalót talált, ezért a polgármesteri hivatal átdolgozza azt, és a következő közgyűlésen kerül újra napirendre.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék

Több mint két éve húzódik az az ügy, ami szerint a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség a fenntartásában álló Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola bővülése miatt az önkormányzattól ingyenes használatra kérte a Petőfi utca 6. szám alatti épületet. Gilicze Judit, az iskola igazgatója arra kérte a polgármestert és a testületet: ne az ellenfelet keressék bennük, mivel az egyházközség és a Szőnyi szerves része a város közösségének. – Nem én és nem Bán Csaba kérjük az épületet, hanem az iskola, és nem követelünk, hanem segítséget kérünk – érvelt Gilicze Judit.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 5

A témában most is vita alakult ki, ugyanis Márki-Zay Péter szerint törvénytelen lenne, ha az önkormányzat díjmentesen odaadná az egyháznak az egész épületet, mivel az egész ingatlanra nincs szükségük. Továbbá már küldött a város az átadással kapcsolatban szerződést, azonban Gilicze Judit szerint az abban foglaltak nem egyeztek a korábban megbeszéltekkel.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 7

A közel másfél órás adok-kapok vége az lett, hogy 2025. június 30-ig, 5 évre az iskola végre megkapja ingyen a Petőfi utca 6. emeleti részét. A megfelelő körülmények kialakítása a fenntartó felelőssége, és a szerződés csak akkor bontható fel, ha az ingatlant mégsem használják. 12 igen és 1 tartózkodás született, utóbbi Krupiczer Ferenc képviselő (MMM-Tiszta Vásárhelyért) részéről.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 4

Fizetős lesz a kórház parkolója, ahol parkolóautomaták várják majd az oda érkezőket. Az önkormányzat ugyanis bővítené a 35 férőhelyes parkolót, és az itt szerzett bevételből tenné ezt meg. Horváth Zoltán fideszes képviselő szerint ezt nem az emberekkel kellene megfizettetni, és nem kellene őket még ott is parkolódíjjal sújtani.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 3

Márki-Zay Péter azzal érvelt: a legtöbb városban fizetős a kórházparkoló, és így legalább csak az áll oda, akinek tényleg az egészségügyi intézménynél van dolga. A közgyűlés végül 9-4 arányban elfogadta ezt, a Fidesz képviselői szavaztak nemmel.

Fizetőssé teszik a kórház parkolóját Márki-Zayék 9

Ezen kívül  arról is határozott a grémium, hogy a város 1 milliárd forint hitelt tudjon felvenni a jövőben.

Fotók: Gémes Sándor