DK-s politikai ügy lett a mártélyi iskolából

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felhívta a figyelmet, a Gyurcsány-párt politikai ügyet kreál egy színtiszta szakmai kérdésből, a mártélyi iskola bezárásából, ráadásul mindezt vaskos hazugságokkal teszi. Az intézményre sajnálatos módon azért kerül lakat ősztől, mert a szülők évek óta nem oda íratják a gyermekeiket.

Ez bizony már a helyi közösségnek is kellemetlen: országos politikai botrányt igyekszik csinálni egy szomorú szakmai történetből Gyurcsány Ferenc pártja, vagyis a volt miniszterelnök megpróbálja politikai gyámsága alá venni a mártélyi iskola ügyét. A Demokratikus Koalíció (a Liberálisok nevű párttal karöltve) éles nagypolitikai támadást intézett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, jelesül Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ellen az oktatási intézmény bezárása miatt. Bősz Anett parlamenti képviselő, a DK frakcióvezető-helyettese – egyben a Liberálisok nevű párt elnöke – azzal vádaskodott, Maruzsa „megígérte” a Budapestre felfutó szülőknek, „nem kell megszüntetni a mártélyi alapfokú oktatást, lehetőséget kap az iskola”, ám kiderült, ez „hazugság” volt. A DK és a Liberálisok továbbá hozzátették, tiltakoznak az eljárás ellen, mert „nem lehet egyik napról a másikra ilyen helyzetbe hozni magyar családok tucatjait”.

Nos, válaszközleményében az EMMI tisztázta, hogy aki ebben a sajnálatos történetben hazudik, az nem más, mint a DK és a Liberálisok, vagyis a Gyurcsány-párt és Bősz Anették. Egyrészt ugyanis az államtitkár nyíltan beszélt a mártélyi szülőkkel, őszintén felvázolta a problémákat, a bezárás indokait, másrészt vaskos csúsztatás, hogy egyik napról a másikra született volna döntés: a falu alapfokú oktatásának megszüntetése hosszú évek óta tartó, negatív társadalmi-szakmai folyamatok következménye. Ahogy korábban írtuk: a szülők lábbal szavaztak, hiszen a többségük hosszú idő óta Vásárhelyre íratja be iskoláskorú gyermekét, ami által ellehetetlenedett a helyi alsó tagozat fenntartása, mivel képtelenek voltak megfelelni az alapvető jogszabályi feltételeknek.

„Ismét elképesztő hazugsággal próbál bekerülni a hírfolyamba Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese, és közben mérhetetlen tájékozatlanságáról ad tanúbizonyságot. A DK állításával ellentétben ugyanis a köznevelésért felelős államtitkár végig nyíltan beszélt a mártélyi iskolával kapcsolatban. A településről érkező delegáció tagjainak őszintén elmondta, a mártélyi iskolával elsősorban az a probléma, hogy a helyi szülők nem oda íratják a gyermekeiket: a településen élő 14 elsős korú gyermekből mindösszesen 5 főt írattak be a mártélyi iskolába, és ez folyamat már évek óta ismétlődik. Ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem volt megalapozott, és ezt az államtitkár a szülők tudomására is hozta” – világosította fel a Gyurcsány-pártot és a Liberálisokat az EMMI.

Kitértek rá: a mártélyi delegáció látogatásakor a település polgármestere tájékoztatta arról a köznevelésért felelős államtitkárt, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyet létesítene Mártélyon. Ehhez – írják – a tárca, a tankerület és a kormányhivatal is megadta a kellő segítséget és támogatást, ám „a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója végül elállt ettől a szándékától”. Ezzel kapcsolatban a héten beszámoltunk róla: Bán Csaba református lelkész minden tőle telhetőt megtett néhány nap alatt, de végül kénytelen volt belátni, „nem áll minden körülmény a rendelkezésükre”, ezért nem tudnak belevágni a hatalmas feladatba. Erőfeszítéseit azonban a település balliberális polgármestere is elismerte és méltatta. (Putz Anita, ahogy arról szintén tudósítottunk, azt ígérte közben, továbbra is küzd, hogy mégse zárjon be az iskola, vagy legrosszabb esetben egy év múlva, a katolikus egyházmegye fenntartásában, újranyithasson.)

Az EMMI végül hangsúlyozta: az öncélú és hazug politikai cirkusz miatt a Gyurcsány-pártnak azonnal meg kell követnie a tárcát. „Felszólítjuk a Demokratikus Koalíciót, hogy kérjen bocsánatot és legközelebb tájékozódjon, mielőtt hazugságot állít. Az átszervezést követően egyébként senki sem veszíti el az állását, a tankerület valamennyi munkavállalót tovább foglalkoztatja, a gyerekeket pedig szervezetten utaztatják majd, és az új iskolájukban magas színvonalú oktatásban részesülhetnek” – zárul a nyilatkozat.

Mint korábban megírtuk, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ egyértelművé tette, mi áll a bezárás hátterében. „A Kormány továbbra is elkötelezett a kistelepülési iskolák fenntartása mellett, mindenhol, ahol a gyermeklétszám ezt alátámasztja. A 2011-ben elfogadott törvény 8 főben határozza meg a szükséges tanulói létszámot. Sajnálatos, hogy Mártélyon ez a minimális létszám sem teljesül évek óta: az első évfolyam jelenleg 6 fős, a második évfolyam 5 fős, a harmadik évfolyam 6 fős, a negyedik évfolyam 3 fős, a felső tagozatosok pedig már évek óta Hódmezővásárhelyen folytatják tanulmányaikat. A következő tanévre mindössze 5 elsőst írattak be a tagintézménybe, annak ellenére, hogy a településen 14 elsős korú gyermek él, a szüleik azonban a szabad iskolaválasztás lehetőségével élve a szomszédos településekre – jellemzően Hódmezővásárhelyre – íratták be gyermekeiket. Ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem megalapozott, a további működtetés nem szolgálja az érintett tanulók érdekét sem” – fogalmaztak.

Hozzátették: „sajnálatos, hogyha ebből helyben vagy országosan politikai ügyet csinálnak”. Erre a figyelmeztetésre hányt fittyet a DK és a Magyar Liberális Párt, ami persze nem meglepő, ismerve Gyurcsányékat és nulla százalékos támogatottságú szövetségest: nem mennek a szomszédba a permanens politikai balhézásért. Sajnálatos azonban, hogy ezúttal a mártélyi iskola ügyét használták fel a kormány elleni sárdoblásra, ezzel a mártélyi közösséget áldozták föl hatalmi törekvéseik, politikai céljaik oltárán.

Fotó forrása: magyarnemzet.hu