Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

A balliberális Népszava újságírója ugyanakkor úgy véli, a vásárhelyi polgármester szereptévesztésbe került. A Jobbik elnökhelyettese pedig azt mondja, többszörösen fordítva ül fel a lóra, aki most a miniszterelnök-jelöltségről beszél. De vajon mit szól mindehhez az ellenzék ura, Gyurcsány Ferenc?

Márki-Zay Péternek sokadik, ismételt miniszterelnök-jelölti bejelentkezésével sikerült beindítania a balliberális ellenzék kormányfőjelölti castingját. Mint megírtuk, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke az ATV Egyenes beszéd keddi adásában jelentette be, hogy Orbán Viktor kihívójaként tekint magára, azaz mindenféleképpen el akar indulni az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán.

A politikus úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Nyilván rengetegen keresnek ezzel, de nem pártok, tehát pártok nem kerestek ezzel a javaslattal. Én azt gondolom, hogy az a derék hozzáállás, hogyha mindenki, aki az ország jövője iránt komoly felelősséget érez, és úgy érzi, vagy mások úgy érzik, őbenne van a bizalmuk sokaknak, akkor természetesen egy előválasztáson való részvételre én azt gondolom, hogy felelősen nem lehet nemet mondani.” Közölte továbbá, Karácsony Gergelyt ugyan kiváló jelöltnek tartja, de „természetesen én, vállalom én is a megmérettetést, őneki is vállalnia kell a megmérettetést”.

Márki-Zay műsora: ajánlom magamat…

Hogy Márki-Zay nincs híján az önbizalomnak és a küldetéstudatnak, azt rögvest bizonyította is a balliberális, LMP-közeli Azonnalinak adott interjújában, ahol nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy véleménye szerint bármi legyen is majd a kormányfőjelölti előválasztás végeredménye, az ideális miniszterelnök-jelölt, azaz Orbán Viktor tökéletes és legalkalmasabb ellenzéki kihívója ő maga, azaz Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyről. Szó szerint idézzük a tanulságos interjúrészletet (a kiemelések tőlünk – a szerk.)!

– Azt mondja, nem hiszi, hogy ön lesz a közös jelölt, miközben a hódmezővásárhelyi mintát tartja követendőnek. Szóval inkább egy jobbközép, vagy egy Karácsony Gergely- vagy akár Dobrev Klára-szerű embernek van esélye leváltani Orbán Viktort?

– Az a véleményem, hogy egy jobbközép beállítottságú vidéki civil polgármester lenne az ideális, de azt is tudjuk, hogy egy előválasztáson egy baloldalinak nagyobb esélye van.

– Tehát ön lenne a legmegfelelőbb jelölt, de nem ön nyeri meg?

Akár ezt is le lehet vonni ebből, de azt is fontos megemlítenem, hogy engem egyik párt sem támogat. Márpedig ha valakit támogat párt, annak nagyobb esélye lesz az előválasztáson. De én bármit vállalok, olyanra soha nem fogok nemet mondani, ami arról szól, Magyarországon élnek-e majd a gyerekeim és az unokáim. Szembeköpném magam, ha valamit nem tennék meg ezért.

Ezt követően az „ajánlom magamat” című haknit a Blikk című bulvárlapban folytatta, ahol csúcsra járatta az önfényezést. „Nem vagyok pártember, de minden ellenzéki erővel együtt tudok működni. Ez előny a pártpolitikában csalódottak és a kiábrándult fideszesek körében, akik egy nyugati, demokratikus fordulatot óhajtanak az országban” – magyarázta, mit gondol saját „előnyének” a potenciális ellenzéki kihívóival (Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Vona Gábor) szemben. Hozzátette: „Azt kell indítani 2022-ben, akinek a legnagyobb esélye lehet leváltani ezt a rendszert, potenciális jelöltként lelkiismereti okból erre nem mondhatok nemet.”

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

…de egy fenékkel nem ülhet meg két lovat!

Az ellenzéki pártok és a politikai elemzők közül többen is reagáltak Márki-Zay miniszterelnök-jelölti bejelentkezésére, és a megszólalásokban az a közös, hogy – magán kívül – mintha senki sem látná benne a megváltót. A balliberális ATV A nap híre szerdai adásában Gyöngyösi Márton, a Jobbik egyik legmeghatározóbb embere, EP-képviselője és elnökhelyettese például úgy fogalmazott az MMM-elnök ambícióival kapcsolatos kérdésre, hogy véleménye szerint az ellenzéki pártoknak most arról kellene egyeztetniük, hogyan találják meg és választják ki a 106 országgyűlési választókerületben az egyetlen esélyes közös jelöltet. Ehhez képest ha miniszterelnök-jelöltségről beszélünk, akkor „sokszorosan, többszörösen fordítva ülünk fel a lóra”.

A kormányközeli Hír TV Plusz-mínusz című szerdai vitaműsorában is terítékre kerültek a vásárhelyi polgármester egyre leplezetlenebb országos politikai szándékai. Kacsoh Dániel, a jobboldali Magyar Hírlap lapszerkesztője annak a vélekedésének adott hangot, „Márki-Zay Péter márpedig nem lesz az ellenzék közös listavezetője, ha egyáltalán lesz egy listavezető”. Úgy értékelt, az MMM-elnököt azért nem tartja alkalmasnak, mert „nincs hátországa, nincs szerintem olyan személyisége, és nem annyira integratív, mint amennyire szeretné láttatni magát”.

Egyetértett az elemzéssel a balliberális Népszava vezető munkatársa, Kósa András újságíró is, aki szintén kevés esélyt ad Márki-Zay miniszterelnök-jelöltségének. Mint rámutatott, a politikus szereptévesztésbe került, nem lehet ugyanis valaki egyszerre egy mozgalomszervező, hálózatépítő vidéki polgármester és budapesti médiapolitikus; nem lehet egy fenékkel két lovat megülni: azaz valaki vagy egy várost vezet és működtet, vagy megpróbálja elfoglalni az országos ellenzéki térfelet. A kettő együtt nem megy.

„Ő azért ha lehet azt mondani, egy kicsit ilyen üstökösként berobbant a magyar politikába azzal, amikor Hódmezővásárhelyen sikerült a Fidesz ellenében nyernie, kétszer is, de az is látszik, hogy szerintem picit ugye ő maga is szereptévesztésbe került, tehát ő maga sem tudta egy darabig eldönteni, hogy most akkor Hódmezővásárhelyről próbáljon egy országos hálózatot szervezni, vagy mondjuk legyen egy budapesti médiapolitikus például. Tehát a kettő egyszerre azért nem megy, ezt láttuk vagy láthatjuk, és az utóbbi időben azért egy kicsit, hogy is mondjam, visszább is szorult a nyilvánosságból. Tehát neki egy kicsit mondjuk úgy hogy kvázi el kellene kezdene újra felépítenie magát, hogyha országos ambíció vannak. Kevés esélyt adnék arra, hogy ő lenne a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt” – fejtegette az ellenzéki újságíró a műsorban.

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc

És a végén úgyis Gyurcsány dönt!

Kacsoh Dániel végül felhívta a figyelmet egy rendkívül fontos szempontra, mely az MMM-vezér nagypolitikai pályafutását illetően is megkerülhetetlennek tűnik, ez pedig Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, DK-elnök tagadhatatlan vezérszerepe, befolyása a balliberális oldalon. „Gyurcsány Ferenc hozzájárulása, akarata ellenére nem lesz senki miniszterelnök-jelölt az ellenzéki oldalon, ez jelenleg a hatalmi struktúra” – húzta alá.

Márki-Zay nagypolitikai ambíciói tehát immár teljesen egyértelműek és világosak. Hogy ő lesz-e az egységes balliberális ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, az még a jövő zenéje, de az előválasztáson mindenféleképpen harcba száll, és nyilván addig is energiájának döntő részét Vásárhely ügyeinek intézése helyett – lásd Kósa András erre vonatkozó megjegyzését – az országos politikai építkezésre fogja fordítani. Balliberális körökben azt is biztosra veszik, hogy megméretteti magát egy vidéki egyéni választókerületben is az előválasztáson (ami nyilvánvalóan a Csongrád-Csanád megyei 4-es körzet lehet – a szerk.), ahogyan arról Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is szólt az ATV Egyenes beszéd keddi adásában. Ezek szerint tehát szinte biztosra vehető, hogy Márki-Zay így vagy úgy, de el akar indulni a 2022-es országgyűlési választáson. E tekintetben pedig különösen pikáns – ahogy arra a napokban a Rádió 7 is rámutatott – hogy a parlamenti képviselőség összeférhetetlen a polgármesterséggel, így a városvezetőt vélhetően már kevéssé motiválja a polgármesteri munka…