Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 6

Szeptembertől a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola három első osztálya kezdi meg a tanévet az Andrássy út 33. szám alatti Pávás-házban. Az intézmény kialakítása már javában zajlik, a kertet például a tantestület teszi rendbe.

Bán Csaba, a Szőnyit fenntartó Hódmezővásárhelyi Református Ótemplomi Egyházközség lelkésze szerdán sajtótájékoztatón emlékeztetett, az iskola 1994. április 20-án kezdte meg működését, és azóta folyamatosan bővül. Míg például 2005-ben 150 gyermek járt oda, most már több mint 350.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 12

Az egyházközség ezért 2018 nyarán arra kérte a városvezetést, hogy a Petőfi utca 6. szám alatti épületet adja oda nekik, mivel az mindössze 200-300 méterre található a Szőnyi székhelyének számító Deák Ferenc utca 4.-6. szám alatti iskolától. – Erről megszületett a közgyűlési döntés, azonban két év alatt, több vita után sem történt meg az átadás a polgármester részéről – idézte fel Bán Csaba.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 20

A lelkész elmondta, mivel máig sem jutottak dűlőre, ezért megvásárolják az állami tulajdonú Andrássy út 33. szám alatt lévő Pávás-házat. Az 1071 négyzetméter területtel rendelkező, 380 négyzetméteres polgári ház 72 millió forintba kerül. Az öt éve lakatlan ingatlant szeptemberre a három első osztálynak iskolává alakítják, amire 25 millió forintos összeget ígért Semjén Zsolt egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 4

A kivitelezést folyamatosan végzik, így például festés, gépbeszerzés és villamoshálózat kiépítése is megtörténik. A munkálatokba a tantestület is bekapcsolódik, akik a kertet teszik rendbe.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 21

Gilicze Judit, a Szőnyi igazgatója ismertette, arra törekednek, hogy a gyermeklétszám emelkedése fenntartható fejlődéssel járjon. – A nemzeti, keresztyén vonalat visszük tovább, és bízunk benne, hogy ez az épület a kis elsősöknek olyan bölcső lesz, ahol megtapasztalják, hogy mindig fontosak a számunkra, és nem csak addig, amíg beiratkoztak hozzánk – fejtette ki.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 15

A Pávás-házra átmenetiként tekintenek a fenntartók, és továbbra is az a céljuk, hogy a várostól végre megkapják a Petőfi utcai épületet. Mint megtudtuk, már arról is volt szó, hogy az önkormányzat 390 millió forintért eladná azt nekik, így ha ingyen nem sikerül, megvizsgálják ennek lehetőségét is.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 7

– Szégyenletesnek tartom, hogy könyörögnünk kell, mivel a Szőnyi az országos kompetenciamérésen elért legutóbbi eredményei szerint 3500-ból a 116. helyen áll, ami Hódmezővásárhely hírnevét erősíti – jelentette ki Bán Csaba. Végül megemlítette: azért is szeretnék ingyen használni a Petőfi utcai épületet, mivel a múlt héten a közgyűlés arról döntött, hogy a Domonkos rendi nővérek 15 évig díjmentesen használhatják a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát.

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 10

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 8

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 5

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 3

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 2

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban 1

Már készítik a Szőnyi elsőseinek a helyet a Pávás-házban

Fotók: Gémes Sándor