Szél István: Aki az ATEV-et támadja, az a helyi gazdatársadalmat támadja

Az ATEV elleni támadásról tartott sajtótájékoztatót Szél István, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnöke, illetve két vásárhelyi képviselő, Horváth Zoltán és Cseri Tamás kedd délután. Az eseményen arra kérték Vásárhely vezetését, hogy hagyjon fel a város egyik legnagyobb adófizetőjének támadásával, és ne vigyen politikát a mezőgazdaságba, állattenyésztésbe.

Márki-Zay Péter az elmúlt két évben bebizonyította, hogy bár a városépítő munkája a nullával egyenlő, de pusztítani és harcolni nagyon tud. Mindig valaki ellen, embert ember ellen uszít, vagy kiszemel egy céget, aki ellen tudja a gyűlöletet kelteni. Most bukott országos politikusokkal egy újabb kampányt kezdett meg, ismét valaki ellen. Most az ATEV ellen kezdte meg a harcot” – mondta el Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

Szél István: Aki az ATEV-et támadja, az a helyi gazdatársadalmat támadja 3

A képviselő kifejtette, hogy a Márki-Zay által megtámadott cég 150 vásárhelyinek ad munkát, ennyi családnak biztosítja a megélhetést. Ez most fokozottan fontos, hiszen a koronavírus-járvány miatti válságban több ezren veszítik el a munkájukat. „Természetesen polgármester úr most sem támogat senkit, inkább támad. Célba vette ezt a céget, amely nagyon stabil és jelentős adófizetője Vásárhelynek. Nem érdemli meg ez a vállalat, hogy botrányok közé keverje őket a polgármester, csupán csak azért, hogy saját tehetetlenségéről elterelje a figyelmet” – fogalmazott Cseri.

Horváth Zoltán elmondta, hogy ugyan alkalmanként kellemetlen szaghatások érik a lakosokat, azonban az elmúlt időszakban lényegesen kevesebb alkalommal terjed a bűz. Kiemelte, hogy az ATEV tájékoztatta mind a lakosokat, mind az önkormányzatot, hogy folyamatosan olyan fejlesztések és beruházások folynak a cégnél, amelyek ezt a szaghatást hivatottak mérsékelni. „Arra kérem polgármester urat, hogy ne csináljon politikai kampányt, politikai támadást a város egyik legnagyobb adófizetője ellen” – fogalmazott.

Szél István: Aki az ATEV-et támadja, az a helyi gazdatársadalmat támadja 1

Hozzátette, hogy a Hód-Mezőgazda sertéstelepe egy kiadós nyári eső után ugyanilyen, ha nem komolyabb szaghatással jár. „A városban élők sokszor nem is tudják, ez ATEV-bűz vagy a sertéstelep szaga. Nagyon káros az, ha szembefordítjuk egymással a lakosokat és a mezőgazdasági dolgozókat. Minden normálisan gondolkozó vásárhelyi belátja, hogy Hódmezővásárhely egy mezőváros, mindig is a mezőgazdaságra támaszkodott a gazdaság egy jelentős része. Sehová nem vezet, ha szembefordítjuk a lakosokat a mezőgazdaságból, állattenyésztésből élőket” – mondta el Horváth Zoltán.

Szél István, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnöke arról beszélt, hogy az ATEV miben segíti a vásárhelyi állattartókat.  Hangsúlyozta, hogy ez a cég a térség mezőgazdasági rendszerének egy nagyon fontos tényezője. Az ATEV a hódmezővásárhelyi gazdálkodóktól ingyenesen veszi át az állati tetemeket, és azokat ártalmatlanítja. „Ha ez a cég nem lenne Vásárhelyen, akkor a térségbeli gazdáknak legközelebb Debrecenbe vagy Soltra kellene elszállítani az elhullott állatokat. Az ATEV jelenléte versenyképességi szempontból stratégiai jelentőségű. Ha nincs ATEV, nincs versenyképes vásárhelyi állattenyésztés” – emelte ki Szél István.

Szél István: Aki az ATEV-et támadja, az a helyi gazdatársadalmat támadja 2

A Gazdakör elnöke hozzátette, hogy aki az ATEV-et támadja, az a helyi állattenyésztőket, a helyi gazdatársadalmat támadja. „Arra szeretném kérni a vásárhelyi városvezetést, illetve a képviselők azon részét, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek az ATEV ellen, hogy ne keverjenek politikát a mezőgazdaságba” – szólította fel Márki-Zay Péteréket Szél István.